Word

Word

Mogelijkheden Moeilijkheid

Tieperdetiep

 

Miljoenen mensen gebruiken Word. Over de hele wereld. Jij zeer waarschijnlijk ook. Beetje in de rondte typen is makkelijk. Maar waarom niet je word skills wat naar een hoger level tillen? Leer hoe je makkelijker, sneller mooie dingen kan maken in Word.

Want hoe vaak raak je niet gefrustreerd over een plaatje die voor de zoveelste keer niet op de plek blijft staan waar jij die wilt hebben? En wist je dat je in de blauwe balk bovenaan je eigen knoppen kan zetten? En als je een muis hebt dat je met Ctrl – scrol heel makkelijk kan in en uitzoomen? En wees een pro en maak een automatische inhoudsopgave mét sub items. Helemaal niet zo moeilijk of veel werk als dat het lijkt.

 

3 handige tips met Ctrl – mis ze niet

Hieronder vind je 3 handige tips waar je de Ctrl toets voor nodig hebt. Mis ze niet en ga ze gebruiken want dat gaat je een hoop frustratie en tijd schelen!

Snel in en uitzoomen doe je met ctrl – scrol. Veel makkelijker dan de vergrootglas onderin of je trackpad van je laptop. Moet je wel een muis hebben.

Enter

Een nieuwe pagina maken kan bij invoegen en dan nieuwe pagina. Maar dat kan veel sneller gewoon met Ctrl – Enter. Sowieso een goed idee om dat te doen omdat je dan pagina einde invoegt.

Als je dan ergens Enter doet verschuift de volgende pagina niet naar beneden maar blijft alles netje staan!

Shiftc en v

Stel je hebt tekst of een tekstvak heel mooi gemaakt en je wilt er meer van. Ga dan niet met elke opnieuw aan de slag maar kopieer gewoon de opmaak en plak die op de andere.

Heel makkelijk met Ctrl – Shift – C om te kopiëren en Ctrl- Shift – V om te plakken.

Echt, dit scheelt je ongelofelijk veel tijd!

Ontdek meer over:

 

 • tekstvakken maken
 • symbool invoegen
 • Word Art
 • automatische inhoudsopgave
 • auto inhoud + sub items
 • voettekst maken
 • bladzijnummers
 • snelle toegang
 • schermopname
 • plaatje verplaatsen
 • afdrukstand
 • marges instellen
 • snel in en uitzoomen
 • folder maken
 • papier formaat aanpassen
 • achtergrond kleur aanpassen
 • hyperlink maken
 • tabel maken
 • opsommingen maken
 • website ontwerp maken
Ontdek alle Word tips:

Tekstvakken maken

Als er van alle Word tips één is die je moet weten is het die over tekstvakken. Als je in Word gewoon typt maak je natuurlijk woorden en zinnen. Die typ je op de plek waar je die wilt hebben. Maar voeg je vervolgens een plaatje in, of doe je ergens een paar keer enter dan schuift de hele boel op. Maak je een folder, flyer of een poster dan is het veel handiger om te werken met TEKST VLAKKEN. Die kan je vullen met je eigen tekst en een kleurtje geven en een mooie rand. Of helemaal geen rand of kleur.

Belangrijk is dat jij op het kleine vierkantje naast het tekst vlak klikt om de positie te bepalen. Zet die altijd op VOOR TEKST  en FIXEER POSITIE OP PAGINA. Zo ben jij de baas over waar je tekst vlak terecht komt en kan je hem overal neerzetten zonder dat alles wat je al in je document hebt staan opschuift.

Symbolen invoegen.

A B C 1 2 3 die zitten allemaal op je toetsenbord. Maar hoe voeg je een symbool in? Zoals een euro teken, copyright symbool enz. Ik laat het je zien in deze video!

 

Pimp je titels met WordArt.

Elke tittel mooier met Word Art. Schaduw, licht effecten of fake 3D? Het kan allemaal met Word Art. Kunstig met woorden in Word. Zo pak je dat aan.

 

Automatische inhoudsopgave maken

Hoeveel verslagen moet je wel niet maken in die jaren dat je op school zit. Je kent het wel, inhoudsopgave, hfts 1, hfst 2, enz. Dat kan handiger en mooier: maar een automatische inhoudsopgave! Je klikt op een hoofdstuk in de inhoudsopgave en bám je scrolt er direct heen. Hoe maak je dat? Nou eerst moet je de hoofstukken markeren als een KOP 1 en dan een automatische inhoudsopgave invoegen en dan zie je die KOP 1 hoofdstukken er direct instaan. Gelukkig kan je de opmaak van die koppen aanpassen. Bekijk de film en ik laat het je zien.

Automatische inhoudsopgave maken + sub items

Je weet hoe je een automatische inhoudsopgave moet maken. Tenminste, als je de vorige video hebt bekeken. Maar waarom die niet nog professioneler maken met SUB ITEMS. Je weet wel Hfst 1 A 1B 1 C Hfst 2 A 2B enz. Niet moeilijk en zo gefixed.

Beter laat ik het je even zien in plaats van dat ik het allemaal met tekst moet uitleggen.

Voetteksten maken = hoger cijfer!

Echt waar, dit gaat je extra punten opleveren, voetteksten. Kleine moeite maar alles wat je maakt krijgt er een professionele uitstraling door.

Bladzijnummers maken als een pro.

En als je toch bezig bent met die voet tekst, waarom niet nog een klik of 3 en hoppa, je bladzijnummer staat er ook in. ZO gepiept en het gaat je echt een beter cijfer opleveren. Het zijn de kleine dingetjes die het doen.

Snelle toegang

Dit wist je echt niet! In de blauwe balk bovenaan Word kan jij zelf knoppen neerzetten die je veel gebruikt. Zo hoef je niet steeds te zoeken in menu’s en kan je veel sneller werken. Jer kan op elke knop in Word klikken met de rechter muisknop en kiezen voor TOEVOEGEN AAN WERKBALK SNELLE TOEGANG. Klik rechts op een knop in de werkbalk en kies voor werkbalk aanpassen en dan krijg je een schermpje waar je jouw werkbalk kan aanpassen. Knoppen toevoegen, verwijderen en de volgorde veranderen. Zo maak je jouw eigen werkbalk die altijd in beeld blijft met jou favoriete knoppen.

Schermopname

Tuurlijk, kopieren en plakken kan iedereen. Maar wat dacht je van schermopname? Kies in het menu INVOEGEN  voor SCHERMAFBEELDING en dan onderdaan klik weer op SCHERMAFBEELDING. Word verdwijnt opeens en je beeld krijgt opeens met een witte waas. Niet schrikken maar klik en sleep een box over datgene wat je in Word wilt hebben. |Je komt direct terug in word en je afbeelding staat erin!

Maar het kan nog sneller. Want in plaats van in Word op een menu te klikken, kan je ook kiezen voor de toetsenbord combinatie Windowstoets + Shift + s. Dan kan je ook een box slepen over datgene wat je in Word wil hebben. Je afbeelding staat nu in het klembord van je PC. Kies in Word voor CTRL – V en daarmee plak je de afbeelding in Word. Super handig.

Plaatje verplaatsen

De Word tip gaat je een hoop irritatie besparen. Want tja,… Word en plaatjes. Hoe vaak heb je een plaatje op een bepaalde plek gezet en hoppa opeens staat die er ergens anders! Super irritant. Daarom is dat VIERKANTJE met die blauwe lijntjes rechtsboven zo belangrijk. Als jij een plaatje invoegt moet je, voordat je verder gaat, die eerst goed instellen. Je hebt daar meerdere mogelijkheden maar mijn tip is: zet hem altijd VOOR TEKST en POSITIE OP PAGINA FIXEREN. Daarmee:

 • Staat je plaatje altijd vooraan
 • Kan je die neerzetten waar je maar wilt
 • Als je ergens een enter doet blijft die op zijn plek staan

Afdrukstand

Standaard staat je papier rechtop. Staand noem je dat. Maar wist je dat je het papier ook kan draaien? Klik in het menu op INDELING en dan op AFDRUKSTAND. Daar kan je kiezen voor staand (rechtop) op liggend.

Marge instellen

Jouw papier heeft een witte rand. Die rand noem je een marge en die zie als een grijs vlak in je liniaal. Daar kan je niet typen. Zie je die liniaal niet? Zet in het menu Beeld een vinkje bij LINIAAL. Hoe breed die marge is kan je instellen bij INDELING en dan klikken op MARGES. Je hebt een aantal standaard opties zoals smal, gemiddeld of breed. Maar je kan ook je eigen marges exact intypen bij AANGEPASTE MARGES.

Snel in en uit zoomen

Snel inzoomen met Ctrl – Srol Wiel. Wist jij dat? Ik zie veel leerlingen elke keer helemaal naar rechtsonder van jet scherm gaan om daar in of uit te zoomen. Maar met CTRL + SCROLLEN gaat dat veel makkelijker! Die muis heb je toch al vast. Geloof je het niet?

Folder maken

Een folder maken doe ik niet in Word maar in Scribus. Neem vooral een kijkje op de Scribus pagina en ontdek 5 redenen waarom je NIET een folder wilt maken in Word. Oké, het kan wel hoor helemaal prima. Bekijk het filmpje hierboven en ontdek hoe je een leuke, GEVOUWEN FOLDER kan maken met 3 KOLOMMEN per pagina. En hoe je AFBEELDINGEN handig op de goede plek kan krijgen, stukje AF KAN HALEN en de MARGES kleiner kan maken.

Papier formaat aanpassen

A4 kennen we, maar er is nog veel meer mogelijk! Kies je eigen papierformaat via he menu INDELEN en dan FORMAAT. Daar kan je kiezen voor A3. A4 A5 en nog een heleboelmeer. Maar je kan ook het formaat exact intypen.

Achtergrond kleur aanpassen

Al dat wit is ook maar zo wit, doe er wat aan! Wist je dat je de KLEUR VAN JE PAPIER kan aanpassen? En dat met elke denkbare kleur die er maar is! Klik in het menu ONTWERPEN helemaal aan de rechter kant op PAGINAKLEUR. Daar kan je een kleur kiezen of direct de waarde voor Rood, Groen of Blauw intypen.

Hyperlink (koppeling) maken

Direct vanuit Word naar het www. Het kan met een HYPERLINK. Of het kan zijn dat het in jouw Word een KOPPELING heet. Maar het is hetzelfde. Je klikt ergens op en je gaat ergens heen. Als je WWW typt in Word dan maakt Word er automatisch een hyperlink van. Maar dan krijg je van die lange internet adressen (URL’s noem je dat) en dat is lelijk. Veel mooier is om een hyperlink (koppeling) te maken met een KLEIN STUKJE TEKST. Dat is heel makkelijk:

 • Selecteer je tekst,
 • Klik rechts om het menu te openen,
 • Kies voor Hyperlink of koppeling,
 • Plak de URL in het veld achter ADRES (URL).

Klaar! En wist je dat je ook van tekst vakken, afbeeldingen en objecten ook hyperlinks kan maken? Dan kan je zelf een soort knoppen maken in je document.

De TAB toets, ken jij die al?

Kijk eens naar de linker bovenkant van je toetsenbord. Juist… die TAB toets. Weet je waarom die daar zit en wat je ermee kan? Hoe maak je daar mooi rijtjes mee in Word? Ik laat het je zien.

Tabel maken in Word

Hoe maak, vul en pimp je een tabel in Word? Bekijk het filmpje en in iets meer dan 2 minuten heb je de basis te pakken.

Opsommingen maken

Elk lijstje verdient een opsommingsteken. Wordt het een streepje, rondje of toch een cijfer. Maar wist je dat je zelf een eigen afbeelding als opsommingsteken kan gebruiken? Super vet!

Website ontwerp maken in Word

Een website maken? Dat kan soort van in Word. Niet de eerste plek waar je heen zou gaan om een website te maken maar het kan soort van wel. Of je kan Word gebruiken om je website in te ‘schetsen’. Check deze tutorial!