Audiotool

Audiotool

Mogelijkheden Moeilijkheid

Audiotool in 1,5 min

Ook al kan je geen noot lezen en kan je nog geen vader jakob op een blokfluit spelen, toch kan jij muziek maken! Met je computer op internet. Hier is het programma Audiotool. Knoop een paar apparaten aan elkaar, klik wat in het rond en klaar is jouw track. O sorrie, ik vergeet nog te zeggen dat je wel ff moeten leren hoe dat allemaal moet. Check het 1,5 min filmpje en ontdek of audiotool voor jou is.

Probeer de Heiser Probeer de Pulverisateur Probeer de Machiniste

Muziek maken in je browser

  • Professionele mogelijkheden
  • Online
  • Heel veel samples
Duim omlaag
  • Je moet het wel leren
  • Inloggen nodig

Wat kan je ermee

Muziek maken! Audiotool is een volwaardige DAW: digital Audio Workstation. Alles wat je nodig hebt is een laptop en Audiotool. Je zou er een MIDI keyboard aan kunnen hangen maar dat hoeft niet. Audiotool bestaat uit 2 delen. Bovenin kan je allemaal digitale instrumenten, apparaten slepen en die slim met allemaal digitale snoeren aan elkaar verbinden via een mengpaneel. Denk aan drum computers, synthesizers en effecten. Die apparaten hebben allemaal knopjes en instellingen en daarmee bepaal jij het geluid.

Onder in Audiotool is de tijdlijn met verschillende sporen die jij kan vullen met de stukjes audio. Zou bouw je jouw track op. Aan de rechterkant kan je ook nog allemaal geluiden, sampels noem je dat, vinden en toevoegen.

Voordelen

Audiotool is niet afhankelijk van jouw laptop omdat het helemaal in de browser draait. Wat je dus wel nodig hebt is een goede internet verbinding. De manier waarop je jouw dikke vette beat kan maken is professioneel en zeer uitgebreid. Als je verstand heb van audio apparaten dan kan je met Audiotool je lol op. Die apparaten lijken heel erg op die je ook in een muziekwinkel zou kunnen kopen. En je verbind ze met stekers zoals je dat ook in het echt zou doen. Ook een voordeel is dat je heel veel samples, loop en wat al niet meer gewoon gratis kan gebruiken. Laatste is dat je in realtime met andere in hetzelfde project kan samenwerken.

Duim omlaag Nadelen

Ik vind het ingewikkeld. Maar dat is eigenlijk geen nadeel want als je een tool met veel mogelijkheden wilt gebruiken kan je niet anders dan dat je die jezelf moet eigen maken. Ook een nadeel is dat je moet inloggen om Audiotool te gebruiken. Maar dan kan je wel weer je projecten in je account opslaan en er een volgende keer aan verder werken. Of in real time er samen aan werken.

Laptop vuur icon Kan je laptop het aan

Zeker, want Audiotool gebruik je helemaal in de browser en heeft dus helemaal niets te maken met hoe goed of slecht je laptop is. Uiteraard heb je wel een goede internet verbinding nodig.

Gratis – freeware

Audiotool is helemaal gratis en kent geen betaalde pro functies. Ze willen het ook helemaal gratis houden nu en in de toekomst en dat is heel tof van ze. Het is niet Open Source maar dus wel gratis zonder gedoe en dat

Wie is de maker

De makers willen digitale muziek productie ‘democratisch’ maken. Wat dat precies inhoud weet ik ook niet maar het is erg tof dat ze Audiotool gratis willen houden voor iedereen. Ze worden gesponsord door giften dus het is knap dat ze zo’n tool gratis voor iedereen online kunnen zetten

Waar kan je het leren

Ik heb er nog bar weinig ervaring mee en de tijd ontbreekt me om het te leren. Toch zou het wel de moeite van een training waard zijn omdat het wel een tof is muziek maken op de computer. Er is veel Engels talige training te vinden maar niet zo veel in het Nederlands. Toch heb ik 2 video’s gevonden. Scrol naar beneden en daar staan ze.

Zo ziet Audiotool eruit:

Uitleg van Computer Idee

Check deze 2  video’s van Computer Idee over het beginnen van een nieuwe project in Audiotool en aan de slag te gaan met een nieuwe track. De video’s zijn wel een tijdje geleden gemaakt maar in de basis zijn ze nog steeds te gebruiken voor de huidige versie van Audiotool.

Meer toffe audio (en film) software: