Inkscape

Inkscape

Mogelijkheden Moeilijkheid

Inkscape in 1,5 min.

Het is geen één druk op de knop tool. Als je Inkscape opent zie je een heleboel knoppen waar je iets mee zou kunnen doen. En dan moet je eigenlijk ook nog iets weten van vectoren. Wat? Ja inderdaad. Heel anders dan gewone plaatjes zie bestaan uit pixels. Maar dat alles neemt niet weg dat het wel een heel krachtige tool is met enorm veel mogelijkheden. Ik laat het je zien in 1,5 min.

 

Aan de slag met vectoren.

  • Professioneel
  • Zeer uitgebreid
  • Open Source
Duim omlaag
  • Ingewikkeld voor de beginner
  • Tikkie minder modern uiterlijk

Wat kan je met InkScape?

Met de tool kan jij professionele ontwerpen maken. En die oneindig groot laten afdrukken omdat het een vector programma is. Dus niet met al die gekleurde blokjes als je inzoomt maar strakke vlakken en lijnen. Allemaal wiskunde eigenlijk maar wees gerust je hoeft niet te rekenen, dat doet Inkscape wel voor jou. En omdat het vectoren zijn sla je jouw ontwerpen op als .svg. Dat staat voor scalable vector grafic. En bijvoorbeeld een laser graveer apparaat of een snijpotter worden daar ook blij van.

Vectoren bestaan uit paden. Lijnen met punten en die punten hebben hendels waarmee je de lijn een kromming mee kan geven. Die lijnen kunnen ook vlakken vormen die je kan vullen met een kleur of een kleurverloop. Die vlakken kan je weer van elkaar af halen, laten snijden, toevoegen en nog veel meer. En dit is maar het topje van de ijsberg van alle mogelijkheden.

Zelf heb ik nog niet zo heel veel ervaring met vectoren. Maar waar ik Inkscape voor gebruik is het omzetten van een pixel logo in een vector. In de tool zit een functie waarmee je een logo of een andere afbeelding kan overtrekken en om laten zetten in een vector, paden dus. Die kan ik dan vervolgens openen in Blender. Die paden kan ik daar diepte geven, een 3D object van maken. En een materiaal op zetten en laten bewegen.

Nooit meer blokjes!

Als je flink inzoomt op een foto dan zie je blokjes, oftewel pixels. Daarom kan je een foto niet zomaar super groot maken zonder dat het lelijk word. Maar hoe maak je dan een spandoek? Met vectoren! Een soort wiskundige lijnen waar je oneindig op kan inzoomen en dus ook oneindig kan vergroten.

Maar wees niet getreurd, ook al ben je niet goed in wiskunde ook jij kan in Inkscape super mooie dingen maken. Gewoon tekenen en schilderen en je creativiteit laten gaan. Deze tool doet de rest. Ook voor een heleboel andere creatieve dingen dan spandoeken.

Voordelen

Inkscape is de gratis tegenhanger van het Adobe Illustrator. Beide zeer uitgebreide en professionele programma’s. Al zou ik me wel voor kunnen stellen dat als je illustrator gewend ben je niet graag zou willen overstappen. Maar aan de andere kant, met Inkscape kan je ook ontzettend veel. En dan gratis. Omdat ik zelf nog niet erg veel vector ervaring heb vind ik het lastig een eerlijk lijstje voordelen te typen hier. Wellicht in de toekomst!

Duim omlaag Nadelen

En om die reden kan ik ook niet een heel gefundeerde mening vormen over de nadelen. Wat wel opvalt is dat Inkscape er wat minder modern uitziet.

Laptop vuur icon Inkscape en je laptop

Je kan de tool downloaden voor windows, mac en linux. En als je het niet te gek doet met allemaal effecten denk ik niet dat je daar een hele dikke laptop voor nodig hebt.

Gratis – Open Source

Inkscape is gratis en nog beter nog, Open Source. Je kan de code zelf downloaden en aan knutselen als je daar verstand van hebt.

Wie zijn de makers

Ik heb niet kunnen ontdekken hoe Inkscape is ontstaan. Wel staat er op hun site een enorme lijst met personen die er ooit aan bijgedragen hebben. Het is in ieder geval geen bedrijf die er winst mee wil maken. Echt een 100% tof Open Source project. En geregeld komt er een nieuwe versie uit dus Inkscape is up to date en in beweging.

Inkscape leren?

Ik heb er zelf nog geen training voor gemaakt, daarvoor moet ik zelf meer leren over vector illustratie. Maar ik ben wel voor je op zoek gegaan en zie hieronder: een goede Nederlandstalige training & logo’s by Nick. Die laatste is Engels talig maar wel heel erg goed. Hij laat zien dat je met Inkscape hele toffe dingen kan maken.

Inkscape beginner serie

Als je Inkscape voor de eerste keer opent ziet het er best ingewikkeld uit. Momenteel ben ik druk om eerst een beginner training serie te maken voor Blender. Maar ik heb iemand gevonden die bezig is met een training in Inkscape, haar naam is KIRSTEN ROTH-KOCH.

Hieronder zie je een filmpje van haar waarin ze de basis van Inkscape laat zien. Hou de site in de gaten voor meer Inkscape training. Of laat een bericht achter als jij zelf of iemand kent met nog meer goede Nederlandstalige training in Inkscape. Laat het me weten!

Kirsten op YT

Logos By Nick

Logo’s by Nick

Nick is een Engelstalige designer met heel erg goede training over Inkscape. Op zijn site en YouTube kanaal staat ongelofelijk veel. Dus als Engels geen probleem is voor jou dan kan ik je zijn training erg aanraden.

Logo's by Nick Logo's by Nick op YT

Meer fotobewerken en illustratie tools?