mobirise

mobirise

Mogelijkheden Moeilijkheid

Maak je eigen website

 

Wat kan je ermee

Met Mobirise kan jij offline een website maken. Zonder dat het heel ingewikkeld is. Maak je pagina’s, vul die met blokken die je er zo in sleept en maak een menu met je juiste koppelingen. Maar waarom zou je offline een site willen maken? Ik ben docent D&P in het VMBO en voor het examen mogen de leerlingen niet zomaar online. In 2018 tenminste niet. Maar ze moeten wel een website maken. Tegenwoordig mag dat onder beperkende, technisch lastige voorwaarden wel. Dus ik blijf als D&P docent toch nog hangen bij Mobirise.

Je moet een account aanmaken en de tool installeren. Daarna kan je en nieuwe site maken door pagina’s aan te maken, een menu met de met de juiste linkjes erin en de pagina’s vullen met standaard blokken. In die blokken staan al plaatjes en tekst maar die kan je aanpassen natuurlijk. Je kan zoveel blokken op een pagina zetten als je maar wilt. Er zijn ook speciale blokken zoals Google Maps, YouTube filmpjes en invul formulieren.

Je kan altijd kijken hoe je site er echt uitziet en werkt in een browser door op het oogje te klikken. Ben je klaar? Publiceer dan de site naar een map op je laptop. In deze map zitten dan alle bestanden van die site en kan je de pagina aanklikken. Dan opent de site in je browser en ziet het er allemaal heel echt uit. Toch kan dit allemaal zonder dat je echt met internet verbonden bent. Uiteraard zou je de site echt op internet kunnen zetten. Maar voor een examen hoeft dat niet. Ik laat mijn leerlingen allemaal de site naar een USB stick publiceren en zo heb ik alles lekker offline en veilig bij elkaar.

Is het moeilijk

Nee helemaal niet! Het is ontworpen om makkelijk te zijn. Het ziet er gelijk al mooi uit dus heb jij gelijk een idee welke tekst je waar gaat aanpassen, je eigen afbeeldingen erin en zorgen dat alles naar de goede pagina linkt. Je kan ook je eigen blokken opslaan en ergens anders weer invoegen en aanpassen. Maar.. omdat het simpel is kan het ook wel zijn dat je iet sspecifieks wil doen zoals tekst op een ander plek. Dat kan dus niet, de plek van een tekst in een blok staat vast. De kleur, lettertype en zo kan je wel aanpassen maar de plek niet.

 

Voordelen

Het is gratis en eenvoudig. Dat zijn eigenlijk de grootste voordelen. Mobirise doet wat het moet doen maar ook niet meer dan dat. Het is een heel eenvoudige manier om een website te maken. Je hoeft totaal geen kennis te hebben van internet, website maken en al helemaal niet programmeren. Het is net zo simpel als een verlag typen in Word. En een groot voordeel is dus dat je offline kan werken en de site ook offline kan opslaan op bijvoorbeeld een USB stick. Ideaal voor de D&P praktijk examens.

Duim omlaag Nadelen

Die zijn er helaas ook. De eerste is dat je een account moet maken om de tool te kunnen gebruiken. Allereerst om het te kunnen downloaden en als tweede om het te kunnen gebruiken. Op zich moet je tegenwoordig overal accounts maken dus dat kan ik Mobirise niet echt kwalijk nemen. Veder is de tool simpel, dat is een voordeel, maar aan de andere kant als je een plaatje op een andere plek wilt zetten zal je op zoek moeten naar een ander blok. Je zit vast aan de structuur van een ontwerp blok.

Wie is de maker

Helaas is Mobirise niet Open Source en is het verdienmodel dat ze blokken en thema’s verkopen. Maar met de gratis blokken en thema’s heb jij meer dan genoeg om een basis website te maken. Het lijkt erop dat het een Nederlands bedrijf is want ze zitten in Eindhoven. Ik ga nog eens contact opnemen want ik vind de tool echt geschikt voor het onderwijs, maar het aanmaken van een account voor je leerlingen is niet zo sjiek. Dat vind ik een nadeel.

Waar kan ik het leren?

Omdat mijn leerlingen het gebruiken voor hun examen heb ik er een uitgebreide training voor gemaakt! Zie alle filmpjes hieronder. Volg ze stap voor stap en voor je het weet is jouw website klaar! Of klik op de knop en ga direct naar de playlist op YouTube

De playlist op YouTube

Website maken in PowerPoint

Voordat je echt aan de slag gaat kan je ook een soort schets maken van je site in PowerPoint. Niet als een soort presentatie maar echt klikken door de site via een werkend menu. Kijk de video en je snapt wat ik bedoel.