Deel #5 – Animatie

Deel 5 Animatie maken

Deel 5: Animatie maken!

Nu is het dan eindelijk tijd voor het leukste deel van de Blender training. We gaan aan de slag met Animatie!

In het vorige deel heb je van alles voorbereid. Nu gaan we echt de boel tot leven wekken door jouw modellen beweging te geven. Maar dat is niet het enige wat je kan animeren in Blender. Eigenlijk is bijna alles wel te veranderen in de tijd.

Met keyframes zet je iets, zoals de positie van een object, vast op de tijdlijn. Als je verderop een andere keyframe zet gaat Blender zelf bedenken dat die dat object moet verplaatsen.

Keyframe interpolatie is dat jij tegen Blender vertelt hoe die dat moet doen. Bijvoorbeeld in het begin snel en op het eind langzamer. Of andersom. Of totaal anders. Jij bent de baas!

In dit deel laat ik het je in 6 video’s zien. Film 60heb ik opgesplitst in twee delen omdat in deze video ik de meeste nieuwe dingen vertel. De volgende 3 video’s zijn kleine maar onmisbare tips, film 64 is een boek achtergrondvideo over animatie in het algemeen en we sluiten af met film 65: Maak je animatie.

 

Download Mega Blenderboek Download de Doe Opdrachten Naar de YouTube Playlist Download de modellen

Naar de video’s.

Klik naar een video en kijk ze allemaal. Hierboven is ook een knop waar je alle doe opdrachten kan downloaden en vergeet ook het Mega Blender Boek niet. Met alleen video’s kijken leer je Blender niet, je moet echt aan de slag met de Doe Opdrachten. Maar wees gerust, die zijn kort, simpel en grappig!

Of snel naar:

Blender training introDeel 1Deel 2Deel 3

Deel 4Deel 5 Deel 6Deel 7

Download de modellen!

Pak die modellen
In de doe opdrachten ben je ze al tegengekomen: de modellen van mijn animatie. Alles wat mijn zoon Kris op zijn tekening heeft gezet heb ik in 3D gemaakt in de Low Poly stijl. Download ze allemaal en vul zelf jouw wereld! Dat kan heel makkelijk met die handige Asset Browser. Dat is een speciaal scherm in Blender. Daarin komen al je Assets te staan en die kan je dan heel makkelijk in je project slepen.

 • Dus klik op die knop hieronder en download de Assets!
 • Kijk video #51
 • En nog een cadeautje voor jou: de Poster! (gemaakt door Roán Boers)
Download de Assets Naar video #51 Download de poster

Video #60 Animatie de basis – deel 1

Bam! Jij bent aangekomen bij de eerste video van Deel 5 van mijn Mega Blender training serie. En je hebt nog meer geluk, het is het leukste deel van allemaal: Animatie. Hoe breng je de boel tot leven in Blender? Hoe laat je jouw objecten bewegen, van vorm en kleur veranderen of wat al niet meer?

In deze video kom je er achter. Ik heb Film 60 opgedeeld in twee delen. Er komt een hoop nieuwe info voorbij, keyframes, Dope Sheet, Graph Editor en Interpolatie. Klinkt ingewikkeld maar het valt mee, ik loods je er stap voor stap doorheen.

 • 01:00 Wat is animatie
 • 02:43 Hoe werkt animatie
 • 03:59 Demo: werken met keyframes
 • 09:16 Nieuw scherm: Dope Sheet
 • 15:42 Interpolatie met de: Graph Editor
 • 23:27 Mini project: UFO Botsing

 

Video #60 Animatie de basis – deel 2

Tijd voor het leukste deel van de Mega Blender training: Animatie. In deze video deel 2 van Film 60 met daarin:

 • 00:00 Intro
 • 00:42 Mini project – UFO botsing
 • 01:55 Andere dingen animeren
 • 07:05 Delta keyframes
 • 10:06 Frame Dropping – Soepel afspelen
 • 12:14 Animeren op geluid
 • 14:56 Handige sneltoetsen

Oftewel een hoop tips die je niet moet missen om lekker aan de slag te kunnen met animatie in Blender. Het is best een boel nieuwe info die ik je laat zien. Kijk het nog eens rustig terug en check het Blender Boek want daar staat alle info handig bij elkaar.

Video #61 Animatie plannen

In deze video gaan we helemaal Blender niet in. Wat? Nee echt waar. Voordat jij technisch aan de slag gaan met het maken je animatie moet je er eerst even goed creatief over nadenken. Als je zonder plan zomaar overal keyframes gaat zetten komt het niet goed met jouw animatie. Dan verlies je het grote plaatje uit het oog. Dus in deze video geef ik jou een paar tips om dat grote plaatje niet uit het oog te verliezen. In deze video:

 • 00:50 Lengte – hoe lang wordt je animatie
 • 04:46 Shots – Storyboarder demo
 • 06:03 Tempo – Storyboarder demo
storyboarder TNAK - korte Blender animatie

Video #62 Animatie voorbereiden

In de vorige video zijn we Blender helemaal niet ingedoken maar heb je eerst creatief nagedacht over jouw animatie. Hoe lang die gaat duren, wat het tempo gaat worden en welke shots je wilt maken. In deze video gaan wel juist wel Blender induiken want er zijn een aantal technische dingetjes die je goed vooraf moet regelen. Regel ze goed want achteraf fixen kan lastig worden…. In deze video:

 • 00:47 Wat moet jij weten
 • 00:65 Start en Eind
 • 02:38 Frames per Seconde
 • 04:34 Resolutie
 • 07:25 Opruimen?!

Video # 63 Camera’s plaatsen

Stel je voor dat je in het echt oneindig camera’s zou hebben. Niet één dikke vette Sony Alpha of iPhone 16 maar een zeecontainer vol! Digitaal in Blender kan dat wel en het kost je geen cent. Je kan zoveel camera’s plaatsen als je maar wilt.

Dat is super handig omdat je zo heel veel shots kan maken. Elke camera is dan één shot. Maak al je bewegingen en wissel van shot door van camera te wisselen. In deze video laat ik je zien hoe je dat doen. Het is ook nog eens super simpel. In deze video:

 •  00:57 Werken met meer camera’s
 • 03:14 Demo camera binden aan tijdlijn

Video #64 Animatie – extra

Oké, je weet nu een heleboel over animatie maken in Blender. Maar wat is een goede animatie? Eentje waar iedereen naar wil kijken? Dat is een training op op zich. Heel geschikt voor een boek achtergrond video dus!

En ik weet het, misschien beetje makkelijk van me, maar ik verwijs daar naar AlanBeckerTutorials Hij laat de 12 principes van animatie in hele toffe korte filmpjes zien. Die zijn wel in het Engels, maar de Nederlands ondertiteling is best wel goed. Ook heb ik een artikel van Adobe gevonden met dezelfde principes. Dit artikel is wel in het Nederlands. Maar die filmpjes van Allan Becker zijn veel leuker om te kijken natuurlijk: In deze video:

 • 01:04 Alan Becker: 12 principes van animatie
 • 03:57 Adobe Artikel
Alan Becker tutorials Adobe artikel

Video #65 Maak je animatie

Bam! Jij bent aangekomen bij de laatste video van Deel 5 van mijn Mega Blender training serie. Jij gaat aan de slag met het tot leven brengen van jouw tekening in Blender. Alles wat jij tot nu toe geleerd hebt komt nu samen. Deze video is dan ook een korte.

Ik laat je één handige tip zien over het snel, handig en veilig opslaan van je Blender projecten.

 • 00:57 Maak je animatie
 • 01:55 Blender projecten tussendoor opslaan

Training op maat!

Deze gratis training kan jij helemaal zelf kijken doen*. Toch zal het vast gebeuren dat je ergens een vraag hebt of dat je even vastloopt. Als ik je persoonlijk op weg help gaat Blender leren veel sneller! Laat me je helpen via één van deze opties! Met de inkomsten kan ik weer nieuwe gratis training maken!

Vragen strippenkaart

Je krijgt een vragen strippenkaart voor het stellen van 10 vragen via de mail. Deze vragen probeer ik zo goed mogelijk te beantwoorden! € 199,-

Intro in Blender

Een online meeting van 30 minuten waarin ik de basis van Blender laat zien en de opzet van de training met je doorneem. € 99,-

1 op 1,2,3 tot 4

Een persoonlijke online meeting van 1 uur waarin ik jou of jullie verder help € 199,- € 399,-

Training of workshop op locatie

Ik stap in de auto en komt naar je toe! Ik kan training en workshops op locatie geven, voor docenten, studenten en leerlingen. Neem contact op, laat me weten wat je graag zou willen en dan maak ik een offerte.

*Met dank aan Netwerk Filmeducatie! 

Laat me je helpen