Scribus

Scribus

Mogelijkheden Moeilijkheid

Desktop Publishing in 1,5 min

Met Scribus kan jij een folder, poster of zelf een heel boek opmaken als een Pro! Vergeet prutsen in Word maak gebruik van professionele technieken om te werken met afbeeldingen en tekst. De 2D3D poster heb ik opgemaakt in Scribus, check dus ook snel de 2d3d Poster pagina! Het ziet er een beetje ouderwets uit maar onder de ‘motorkap’ zit een zeer goed ontworpen programma. De moeite van het leren meer dan waard!

Wordt uitgever met Scribus: Van posters, folders tot complete boeken.

  • Open Source
  • Professionele tools
  • Uitgebreid
  • CYMK kleuren
Duim omlaag
  • Ingewikkeld voor de beginneling
  • Minder modern uiterlijk

Open Source desktop publishing

Toen ik 2D3D startte ergens rond 2018 gaf iemand mij de tip dat het wel een leuk idee zou zijn alle tools, programma’s en software op één poster te zetten. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en in plaats van het standaard Word te gebruiken gaf ik Scribus een kans. Het uiterlijk is een tikkie gedateerd maar verder is de tool best wel fijn. Beter dan Word. Waarom? In deze video laat ik je vijf redenen zien!

Wat kan je met Scribus?

Desktop Publishing is een duur woord voor drukwerk maken. En drukwerk maken heeft weer te maken met papier en een drukker. Oftewel posters, folders, nieuwsbrieven en complete boeken. Scribus zou je kunnen zien als de gratis en Open Source tegenhanger van het Adobe InDesign. In Scribus heb jij een canvas, een pagina of zelf heel veel pagina’s als je een boek wilt maken. Deze kan je dan vullen met slimme tekst en afbeelding vakken. Vervolgens kan je dan allemaal dingen installen waar een drukker blij van zou worden. Ik heb er de 2D3D poster in gemaakt en echt waar dat gaat veel beter dan in een office programma als Word. Hieronder laat ik je een aantal toffe functies zien van Scribus, maar kijk eerst even naar de video waarin ik laat zien hoe ik de 2D3D poster heb gemaakt in Scribus.

2D3D Poster in Scribus

Deze poster is ruim 2000 keer door heel Nederland verstuurd en dus ook zoveel door een drukker gedrukt. Normaal gebruik je daar Adobe InDesign voor maar met Scribus kom je dus ook een heel eind. Bekijk de video voor de Making Of!

Wil je ook die poster hebben? Klik op die knop!

2D3D Poster hebben?

Afbeeldingskader

Scribus Kaders

Afbeeldingen gooi je niet zomaar op je canvas, deze komen in een frame en met dit frame kan jij heel handige dingen doen. Eigenlijk is het heel gek dat Word niet een dergelijke functie heeft. Want als je eenmaal een afbeelding in een kader hebt gesleept blijft dat kader op de plek staan en blijft even groot. Dubbelklik op de afbeelding en vervolgens kan je deze binnen dat kader positioneren zoals jij dat wilt. Bij de eigenschappen kan je vervolgens aangeven hoe groot deze moet worden. Maar zonder dat er andere elementen opschuiven, het kader staat vast.

Tekstvlakken

Scribus tekst

Tekst zit niet los op je canvas, maar ook in een frame. Dat frame kan je plaatsen en zo groot of klein maken zoals jij maar wilt. Ook hoeft het niet een rechthoek te zijn, de vorm is helemaal aanpasbaar. Ook kan je vlakken met elkaar linken. Dan loopt de tekst van de ene automatisch over in de andere. Uiteraard kan je tekst grootte, vet schuin, fonds allemaal instellen.

Lagen

Scribus lagen

En waar ben je zonder lagen? Onderdelen van je ontwerp kan je in verschillende lagen zetten zodat je niet per ongelijk iets aanklikt wat je niet wilt en sowieso is werken in lagen onmisbaar in welk programma dan ook.

Hulplijnen

Scribus Hulplijnen

In Word heb je wel een liniaal en snappen dingen met elkaar, maar in Scribus heb je heel handige magnetische hulplijnen. Die kan je overal plaatsen, verticaal en horizontaal en ze zijn heel handig om dingen met elkaar uit te lijnen.

Projectmap

Scribus projectmap

En dit kan ook niet in Word: projectmappen. Alle afbeeldingen van je Scribus project kan je naar één map exporteren. Met daarin ook gelijk het Scribus bestand. Als je een afbeelding in die map aanpast dan zal die ook gelijk aanpassen in je Scribus project. Stel je hebt een boek met heel vaak één plaatje die je wilt aanpassen dan hoef je dat op deze manier maar één keer te doen. Super handig.

Interactieve pdf maken

Scribus pdf maken

En wat dacht je van een interactieve pdf maken? Met knoppen, selectievakjes en drop down menu’s!

 

 

Voordelen

Scribus is Open Source en echt helemaal gratis. Geen pro versie en geen bedrijf dat er winst mee wil maken. Of jouw gegevens verkoopt. Er zitten professionele gereedschappen in en de manier waarop jij met een Scribus project bezig bent lijkt heel erg op hoe de professionals dat ook doen. En je kan met CYMK kleuren werken en dat is belangrijk als je jouw werk bij een drukker laat afdrukken. Leer je Scribus? Dan leer je ook de Publishing skills die andere betaalde programma’s ook van je vragen.

Duim omlaag Nadelen

Het grootste nadeel is dat Scribus een tikkie gedateerd aanvoelt. De tool ziet er niet echt modern uit en je hebt het gevoel weer in Windows 98 tijden te zijn beland. Maar als je daar even doorheen kijkt en de tool leert kennen merk je toch hoe handig Scribus eigenlijk is.

Gratis – Open Source

Scribus is 100 % gratis en ook nog eens hartstikke Open Source. Dus helemaal prima dus. En dat maakt het minder moderne uiterlijk alweer een heleboel goed. Je moet de tool downloaden in installeren op Linux, Windows en Mac.

Wie zijn de makers?

Dat zijn 5 mannen en een heleboel personen wereldwijd die hebben bijgedragen aan de code. Budget voor ontwikkeling komt van een aantal sponsors maar wees gerust, de site en de tool is helemaal reclame vrij.

Scribus leren?

Ik heb zelf nog geen echte training gemaakt voor Scribus. Er zijn nog zoveel andere tools die ook in de wachtrij staan. Wat ik wel heb gevonden is een goede Engelstalige training waar jij hopelijk verder mee komt.

Engels: Scribus training

TJ Free heeft een traing gemaakt in het Engels. Het liefst zou ik een goede Nederlandstalige training vinden maar helaas is die er nog niet. Hopelijk is Engels een niet te groot probleem voor jou.

Naar de playlist

Meer toffe tools?