Vertel je verhaal in 3D.

  • Open Source
  • Bedacht door een Nederlander
  • Zeer professioneel
  • Zeer uitgebreid
  • Wordt steeds ontwikkeld
Duim omlaag
  • Je moet het leren
  • En dat is de enige 😉

Blender echt boek met bladzijden

Blender leren? Begin hier!

Klik op die knop hieronder en ga direct naar de Blender Training pagina. Deze training neemt jou vanaf het begin mee en het eind resultaat is jouw eerste 3D animatie. Kijk alle video’s maar download vooral de doe opdrachten. Ook heb ik een Blender Boek gemaakt met een korte samenvatting van elke video.

Blender training

Breng je tekening tot leven met Blender – de Promo

Dus jij wilt toffe dingen maken in 3D? Pak eerst een potlood, slijp de punt en knal alles wat je wilt maken op papier! Boeien of je kan tekenen. 3D animatie is ingewikkeld en door eerst te tekenen heb je geen last van dat je de software nog niet kent.

Maar dan snel door naar Blender! Ontdek hieronder wat voor toffe tool Blender is. Ik ga jou leren hoe jij jouw tekening tot leven kan brengen in Blender. Jouw start in die fantastische wereld van 3D animatie!

In een heleboel video’s, toffe doe opdrachten en met een handig Blender doe boek laat ik jou zien hoe.

Breng je tekening tot leven met Blender – de Animatie

Mijn zoon Kris Valkenier heeft eens op een zondagmiddag een grote chaos tekening gemaakt. Allemaal poppetjes, dingen en alles gaat mis. Hij maakt zich niet druk of hij nu wel of niet kan tekenen of wat anderen ervan zouden kunnen denken. Gewoon #maakiets!

Dat vond ik zo tof dat ik zijn hele tekening in 3D heb gezet en alles het laten bewegen. Alle poppetjes en alle objecten. Het resultaat zie je hiernaast!

Jij kan dat ook! Deze animatie met alle objecten gebruik ik de Maakiets Media Blender training. Je vindt ze terug in alle doe opdrachten. Zo kan jij direct lekker prutsen met gevulde Blender projecten.

Wat is Blender?

Blender is een Open Source 3D animatie programma. Zie hieronder wat je er allemaal zoal mee kan maar het komt hierop neer. Jij kan een 3D omgeving vullen met je eigen 3D objecten. Die objecten kan je laten bewegen (animeren) en een tof materiaal geven. Voeg licht toe en een 3D camera en maak zo je eigen animatie film. Jij kiest of het er allemaal heel realistisch uit komt te zien of meer cartoon achtig. Of beide! Maar ook in 2D kan je uitstekend in de tool tekenen en je eigen tekenfilm maken. Zoveel mogelijkheden!

Laptop vuur icon Kan mijn laptop Blender aan? 

Je hebt het zo gedownload en geïnstalleerd. En met 1 klik start de tool binnen een paar seconden op. Op elke laptop. Pas als jij gaat renderen, dus je animatie opslaan zeg maar, dan is het wel erg fijn een goede processor en of grafische kaart te hebben. Ook hangt het er vanaf wat je wilt maken. Een hond met tienduizenden haren wordt op een oude laptop wat lastig. Maar nogmaals, in de basis is super licht en snel.

Gratis – Open Source

Blender is Open Source en dus helemaal gratis. Je kan het gewoon downloaden en installeren van de site. Je hoeft geen account aan te maken of je mail achter te laten. Er is een pro versie met functies waar jee voor moet betalen. Je kan wel de tool uitbreiden met Add – ons. Die zitten er al in of je kan die ergens anders downloaden en installeren. Die add – on zijn gratis of kosten een klein bedrag. Maar ook zonder die add – ons biedt de software meer dan genoeg mogelijkheden en uitdaging

Is Blender goed? 

Je moet even door die eerste leermomenten heen maar dan zal je ontdekken dat de tool gemaakt is om snel mee te werken. Een bepaalde actie kan je op meerdere manieren en plekken uitvoeren. Aan jou de keus welke je het fijnste vindt. En trouwens, het wordt gebruikt door grote animatie studio’s over de hele wereld.

In dit stukje tekst kan ik je niet laten zien wat je allemaal met de tool kan. Hieronder doe ik een poging met een aantal tabs maar beter klik je daar op de knoppen om het in actie te zien. Let op, dat zijn wel Engelse filmpjes.

Wie is de maker?

Ton Roosendaal is zo’n 11 jaar geleden begonnen met Blender. In plaats van zijn software te gaan verkopen heeft jij vastgelegd dat zijn software nooit een betaald product kan worden. Zijn visie is dat iedereen zich digitaal creatief moet kunnen uitleven. Inkomsten voor de ontwikkeling van Blender komt van sponsoren en de Blender Cloud. De tool blijft zich ontwikkelen en steeds meer sponsoren sluiten zich aan. Grote game ontwikkelaars en zelfs Adobe heeft een gratis plug in voor Blender gemaakt. Super vet!

Kan ik Blender leren?

Zeker! Maar je zult er wel energie en tijd in moeten steken. Maar daarmee leer jij jezelf wel 3D animatie vaardigheden aan die je ook voor andere software kan gebruiken. Je leert logisch denken en dat te combineren met jouw creativiteit. Duik erin en je zult frustratiemomenten hebben maar nog meer ‘wow’ momenten van ‘dit is vet’!

 

Blender rendering

Rendering

Jouw animatie wil je uit Blender halen, als plaatje of video. Daar heb je een render engine voor nodig en Blender heeft er 2: Cycles en Eevee. Die zijn zeg maar de motor van het programma. Die berekenen alles, onder andere hoe het licht valt op de materialen van de objecten en dat op een realistische manier. Zo zetten  ze jouw creativiteit om in een plaatje of video.

Blender modeling

Modeling

3D objecten bestaat uit punten in de ruimte, verbonden met lijnen en vlakken. Hoe meer punten, hoe ronder en glad het object. Modeling is het proces waarin jij de punten (vertices) van het 3D object aanpast tot de vorm die jij wilt. Raket, kat, draak, sci-fi space schip… alles kan!

Blender sculpting

Sculpting

Maar wat dacht je van kleien op de computer met Blender? Pak een bal en vorm die in wat je maar wilt. Dat noem je sculpting. Met brushes duw, trek, snij en pak je die punten van je 3D op en vorm je tot jouw object.

Blender animation rigging

Animation en rigging

Maar 3D objecten moeten bewegen. Een poppetje moet lopen en een draak moet vuur spuwen en de wielen van een auto moeten draaien. Dat kan allemaal in Blender door animation en rigging. Animation is het met keyframes laten bwegen van… alles eigenlijk. In blender kan jij alles in de tijd vastleggen en over de tijd laten veranderen.

Met rigging geef jij jouw poppetje een skelet met botten. Die zie je niet in de uiteindelijke render maar zorgt er wel voor dat jij het poppetje kan laten lopen, rennen, springen, vliegen… alles eigenlijk!

Blender grease pencil

Grease pencil

Ben je meer van de tekenfilms? Ook in 2D kan je in Blender helemaal los. Teken met toffe brushes op een canvas en laat jouw tekeningen bewegen. Met union skinning teken je frame voor frame maar Blender grease pencil heeft allemaal technieken om dat proces te versnellen.

En wat dacht je van je 2D tekeningen combineren in een 3D wereld….

Blender VFX

Video effects

Je kan ook video materiaal in Blender laden en daar allemaal toffe video effecten aan toevoegen zoals camera tracking. Zet een olifant op je bureau of laat je school ontploffen. Geef jezelf een robotarm. Het kan allemaal.

Mijn Corona Buster Car in Blender.

Er geen enkele andere tool op 2D3D die alle vakjes aan vinkt. Je kan er alles mee. Het is Open Source. Het is… fantastisch! Maar je moet het wel leren en dat heb ik gedaan met een cursus van CG Boost. In deze cursus leerde ik een auto modelleren zonder wielen maar met toffe straal aandrijving.

Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven en een korte animatie van gemaakt, zie hiernaast. Laat ff een reactie achter op YouTube als je hum tof vindt.

 ‘TNAK’

Donderdag 10 maart 12.00 ’s middags was de online première van mijn animatiefilm ‘TNAK’. TNAK? Ja echt TNAK waarom TNAK? 

Kijk de video en je komt er achter. Wil je ook toffe animaties maken met lopende figuren? Hou de site in de gaten, want nadat ik de training ‘breng je tekening tot leven in Blender’ heb gemaakt ga ik een vervolg training maken waarin je meer leert over animeren met botten in Blender

Blender Open Movies
1 / 7

De Blender Studio staan in Amsterdam en zij produceren de Blender Open Movies. Gratis te bekijken en elke nieuwe film brengt de ontwikkeling van Blender weer een stukkie verder. Ze laten zien waar Blender toe in staat is! Hoe tof is het dat deze professionele producties in hetzelfde programma zijn gemaakt als die jij gewoon ook gratis kan downloaden!

1
Agent 327: Operation Barbershop
00:03:52
Agent 327: Operation Barbershop
2
Spring - Blender Open Movie
00:07:45
Spring - Blender Open Movie
3
Big Buck Bunny
00:09:57
Big Buck Bunny
4
Sintel - Open Movie by Blender Foundation
00:14:48
Sintel - Open Movie by Blender Foundation
5
Tears of Steel - Blender VFX Open Movie
00:12:15
Tears of Steel - Blender VFX Open Movie
6
Sprite Fright - Blender Open Movie
00:10:30
Sprite Fright - Blender Open Movie
7
CHARGE - Blender Open Movie
00:04:23
CHARGE - Blender Open Movie

Meer 3D tools?