OBS

OBS

Mogelijkheden Moeilijkheid
2D3D Under construction

2D3D in de steigers…

April 2021 is de nieuwe 2d3d site online gegaan. De oude was technisch aan het afbrokkelen en bezoekers verdwaalden in alle content. De nieuwe is moderner, beter ingedeeld en technisch veel stabieler. Maar ik moet wel alle pagina’s opnieuw indelen, herschrijven en vullen. Heb nog ff geduld en dan vind je hier alles over OBS.

OBS in 1,5 min

Open Broadcast System is als een gereedschapskist vol gereedschap. Heel veel tools waarmee je heel veel kan. Aan jou de keus! Live streamen of lokaal opnemen? Vul je scenes met de wereld aan bronnen en dat heb je ook nog vele gratis plugins om OBS nog uitgebreider te maken. Teveel om alles te laten zien in 1,5 min dus laat ik je in die tijd gewoon ff zien dat ik OBS gebruik voor bij al mijn video’s.

OBS in 5,5 min

OBS staat voor Open Broadcast Systeem. Open omdat het een Open Source tool is en broadcast betekend uitzenden. Streamen naar YouTube, Twitch en anders platforms. Maar je kan ook opnemen. Ik gebruik het tegenwoordig ook voor mijn video’s. Je maakt scene’s aan en die kan je vullen met bronnen zoals je webcam, screencast en wat al niet meer. En dan nog meer want de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Het is echt een toffe gratis professionele tool.

Wat kan je ermee

Ja kan live streamen en daarmee ben je eigenlijk je eigen online televisie zender, hoe tof is dat! Ik heb het eens een keer gebruikt om een 24 sport event live via YouTube uit te zenden. Maar je kan ook gewoon opnemen en die video eventueel nog bewerken in een edit tool zoals Hitfilm en dan op YouTube of waar dan ook uploaden. Je kan in OSB scene’s aanmaken en die vullen met bronnen:

  • Screecast (opnamen van je beeldscherm)
  • Webcam
  • Afbeeldingen
  • Animaties
  • Geluiden
  • Tekst

Maar ook nog meer geavanceerde bronnen toevoegen.

Je kan van de ene scene naar de andere switchen, al dan niet met toffe overgangen. Ondertussen kan je filters en effecten toevoegen aan die bronnen. Achter mij heb ik groen scherm staan en aan de camera voeg ik een green screen filter toe zodat de achtergrond doorzichtig word. Maar ook voor geluid zijn er veel effecten en filters. En dan heb je ook nog vele extra plug ins die je kan downloaden en installeren die weer extra dingen kunnen. Ik kan erg de professionaliteit waarderen van de tool. Bizar dat je dit gewoon gratis kan gebruiken.

Nadeel is wel dat als je echt wilt gamen en opnemen tegelijk je wel een beetje dikke laptop of pc moet hebben. En ik heb altijd gedoe om via OBS een screencast op te nemen op mijn laptop. Maar op mijn PC is dat geen enkel punt. Dat heeft te maken met je grafische kaart die moeilijk doet. Ik heb ik dit probleem niet kunnen fixen tot nu toe.

Is het moeilijk?

Zoals altijd hangt dat af van je achtergrond en wat je ermee wil. Maar ik zou zeggen dat het niet zo moeilijk is om ermee te beginnen. Gewoon scene’s maken en vullen met bronnen. Druk op rec, doe je ding en klaar is je video. Maar zoals gezegd, je kan er veel meer mee maar in de basis is het simpel. Maar voor wie meer uitdaging wil, dat kan!

Waarop draait het?

Je moet het downloaden en installeren voor Windows, Mac en Linux. Het is geen appje voor tablet of telefoon.

Wie is de maker?

Zoals gezegd het is een Open Source tool dus een groot team werkt eraan en iedereen kan eraan bijdragen. Zo is de tool in de jaren steeds beter geworden en dé gratis standaard geworden voor uitzenden en opnemen.

Waar kan ik het leren?

Ik heb een filmpje gemaakt waarin ik de tool een beetje laat zien maar eigenlijk zou ik die nodig moeten updaten en een volwaardige training moeten maken. Maar aan de andere kant hebben anderen dat ook al gedaan en ook in het Nederlands. Hieronder een aantal links die je eens zou kunnen bekijken, zie hieronder.

Let op! Engels

Call me lazy ? maar serieus tips Learn OBS in YouTube en je krijgt vele video’s die jou de basis uitleggen. Heb je een goede gevonden? Laat het me weten en ik zet de link hier onder!

Meer leren over OBS?

Check dan deze 2 video’s van Morrog. In twee delen neemt hij je mee in de basis van OBS. Ik had het zelf niet beter kunnen doen.