Hitfilm

Hitfilm

Mogelijkheden Moeilijkheid

Hitfilm Intro

Met HitFilm is een zeer krachtige uitgebreide video bewerking tool die toch voor een beginnende video maker niet ingewikkeld is. In de basis zit dit programma heel goed in elkaar want je maakt gebruik van een professionele workflow met video en audio lagen. Je hebt het zo onder de knie maar ook voor meer ervaren film maker kan je helemaal los met effecten en zelf 3D objecten. Met composit shots kan jij Hollywood waardige animaties maken.

Bekijk hiernaast

  • de 1,5 min intro
  • of de iets langere van 3,5 min. 

Professioneel maar toch eenvoudig video bewerken.

  • Perfecte combi eenvoudig – professioneel
  • Modern uiterlijk
  • Zeer veel mogelijkheden
  • Gratis extra downloads voor docenten
Duim omlaag
  • Account aanmaken verplicht
  • Meer kan ik niet bedenken

Wat kan je ermee?

Ik gebruik het bijna uitsluitend voor al mijn professionele film producties. Ik heb al heel wat ervaring met video editen en eigenlijk zou ik voor het professionelere Resolve moeten gaan. Toch blijf ik hangen in HitFilm omdat het gewoon zo lekker snel werkt. Ook kan ik effecten toevoegen en beweging van objecten, tekst en wat al niet meer met keyframes precies regelen met de graph editor. Zegt jou dit helemaal niet? Geeft niets! Neem even een kijkje bij de tabs hieronder en ontdek wat je allemaal kan doen met HitFilm. Scrol naar beneden voor meer info en de uitgebreide Maakiets media HitFilm training.

Video editen hitfilm

Video editen

Dat is al je materiaal zoals filmpjes, foto’s, teksten, achtergronden, muziek in een tijdlijn zetten en zo je filmpje maken. Die tijdlijn bestaat uit video lagen voor beeld en audio lagen voor geluid. De stukje die je op je tijdlijn plaatst noem je clips. Die kan je langer of korter slepen, op de goede plek zetten, boven elkaar zetten en er effecten en overgangen aan toevoegen. Is je film klaar dan klik je op exporteren.

Animatie hitfilm

Animatie

HitFilm heeft een heel interessant systeem om extra effecten, beweging en animatie toe te voegen aan je film. Beetje lastig uitleggen in een paar zinnen dus kijk vooral ff Dit Filmpje. Daarin zie je de kracht van composit shots in actie. Want als jij een uitgebreidere animatie wil maken dan wordt je tijdlijn al gauw veel te vol en complex. Daarom maak je die animatie in een composit shot, een soort aparte tijdlijn. Die kan je vervolgens als een gewone clip in je tijdlijn slepen. Zo heb je de complexe animatie gewoon als 1 clipje in de tijdlijn. En wist je dat je in zo’n composit shot zelf in 3D kan werken!

Keyframe hitfilm

Keyframes

Met een keyframe leg jij een bepaalde eigenschap, zoals bijvoorbeeld de positie van een tekst, op een bepaalde tijd vast. Je wilt bijvoorbeeld een titel van links naar rechts over het beeld laten lopen. In HitFilm kan je werken met keyframes en met behulp van de graph editor heel goed controleren hoé die tekst over je beeld gaat. Gewoon constant of aan het begin snel en aan het eind langzaam? Het kan allemaal. Je kan bijna alle eigenschappen van clips en effecten op deze manier animeren! Je moet het ff zien! Check dit filmpje.

audio hitfilm

Audio tools

Je denkt natuurlijk aan video als je het hebt over een video bewerking programma. Maar HitFilm is ook goed in het bewerken van je geluid. Heb je bijvoorbeeld een voice over, geluid van je cips en wil je er ook muziek onder zetten? Je kan het volume heel handig mixen. Per clip individueel of heel handig per hele audio laag.

greenscreen hitfilm

Greenscreen

Als je jezelf voor een groen scherm filmt kan je de achtergrond doorzichtig maken en vervangen door wat je maar wilt. In HitFilm kan je een preset aan je clip toevoegen. Dat is zijn 3 effecten bij elkaar.De eigenschappen van die 3 effecten kan je aanpassen en ervoor zorgen voor het green screen effect er tof uitziet. Klik op de knop voor een voorbeeld. Let op: de film is in het Engels. Binnenkort maak ik mijn eigen training film.

tracking hitfilm

Camera tracking

Ook tof is camera tracking. Dat is een techniek waarmee je tegen HitFilm zegt dat die ene bepaald punt in het beeld moet volgen. Aan dat punt kan je dan van alles koppelen zoals tekst of een afbeelding. Klik op de knop en bekijk het filmpje. Let op: die is wel in het Engels. Ooit maak ik zelf een eigen Nederlandse tutorial over hoe je dat maakt.

Voordelen

HitFilm is de perfecte combinatie tussen eenvoudig video editen en professionele mogelijkheden. Hier op Maakiets media kan je meerdere video bewerk tools vinden. Van het eenvoudige Rush tot het zeer professionele Resolve. Hitfilm zit daar precies tussen in. Je kan redelijk eenvoudig een video in elkaar zetten maar voor iemand die meer wil kan je ook helemaal los gaan met composit shots en zelfs in 3D. De manier waarop dit samen in één tool zit is knap gedaan en een groot voordeel. Het uiterlijk ziet er modern uit met frisse icoontjes, knoppen en schermpjes.

Duim omlaag Nadelen

Als dan toch nadelen van HitFilm moet bedenken dan is het enige dat je een account moet maken om het te gebruiken. Dat is tegenwoorden bij veel meer tools het geval maar toch…

Voordeel bij een nadeel: 

Wat dan wel weer tof is, je kan een mail sturen naar HitFilm en dan kan jij als docent onder jouw account extra vaak HitFilm op de laptops van je leerlingen downloaden. Dan hoeven zij geen account aan te maken en dat is wel prettig. Ik kan onder mijn account tot wel 50 keer installeren op andere laptops. Handig!

Gratis – Freeware

Je moet het downloaden en installeren op Windows of Apple. Maar als je naar de download site gaat lijkt het alsof je moet betalen voor HitFilm. Echter je kan gewoon € 0,- invullen en op downloaden klikken. Ook moet je dan een account aanmaken waarmee je de tool kan activeren als je die eenmaal heb geïnstalleerd en voor de eerste keer opent.

Maar voor een paar tientjes koop jij extra effecten en plugins. En HitFilm geeft een deel van die opbrengsten aan goed doelen. Dat is super tof! Maar ook met de gratis versie van HitFilm kan jij meer dan genoeg! Ik gebruik ook alleen de gratis versie. Daarin zitten geen watermerken of andere beperkingen. Ik heb alleen een 10je betaald voor de equaliser effect waarmee ik meer bas toevoeg aan mijn voice overs.

Wie is de maker?

HitFilm is een groot bedrijf die zijn inkomsten haalt uit de verkoop van de betaalde HitFilm en losse effecten en plug ins. Niettemin krijgen ze van mij een dikke duim omhoog omdat ze wel een goede gratis versie ter beschikking stellen en een gedeelte van hun inkomsten aan goede doelen besteden. Ook maken ze mooie, hippe relevante en goede training en tip video’s.

Laptop vuur icon HitFilm en je laptop?

Video bewerken vraagt altijd iets van je laptop. Maar HitFilm is geen enorm zwaar programma. het start redelijk snel op en je kan aan de slag. Mijn ervaring is dat als jij de resolutie zo rond HD houdt (1080p) en niet 4K gaat proberen het prima soepel blijft werken allemaal. En HitFilm heeft een systeem van ‘pre-renders’ waarmee je nog sneller kan editen en renderen. Hij maakt tijdelijke lage resolutie bestanden van je bron materiaal en pas als je echt gaat renderen gebruikt die de volledige kwaliteit.

Is het moeilijk?

Nee! maar ja dat zeg ik. Ik kan het programma wel dromen ondertussen en heb ervaring video editen. Niettemin weet ik dat beginnende film makers snel een weg vinden in HitFilm. De eerste blik op het programma kan een beetje overweldigend over komen. Maar na een half uurtje serieus je best doen heb je het wel door. Mijn leerlingen Dienstverlening en Producten moeten voor het Multimediale producten maken een korte film maken in HitFilm. Ook gebruiken we het dus ook voor het eind examen. Mijn leerlingen hebben nog nooit een video gemaakt. Maar na het volgen van een aantal uitleg filmpjes (die jij ook bij de HitFilm training kan vinden) hebben ze de basis na een half uurtje wel door!

Waar kan ik het leren?

Check de Maak iets media HitFilm training! Ik heb een complete serie gemaakt van een aantal uitgebreide praat video’s maar ook een heleboel kleine mini filmpjes waarmee jij direct vindt wat je zoekt! Ik ga er hier niet meer over typen en jij gaat nu snel op deze knop klikken want daarmee kom je direct op de speciale Maak iets media HitFilm training pagina!

 

Hitfilm leren? Hier moet je zijn!

Nog geen ervaring met video bewerken? HitFilm lijkt ingewikkeld maar is het echt niet! Ik laat je de basis zien in 3 films en een heleboel handige korte mini filmpjes. Is engels geen punt voor jou? Bekijk dan de best wel goede Engelstalige training van de makers van HitFilm zelf.

Engelse training

Starten met HitFilm

Ik begin bij het begin. Ook al heb je je nog nooit bezig gehouden met video bewerken begin gewoon bij filmpje nummer 1 en ga ze allemaal langs. Ik laat je zien hoe je media importeert, bekijkt, in de tijdlijn zet, daarmee aan de slag gaat. En hoe je jouw film kan opslaan, exporteren noem je dat.

Wat is wat Nieuw project Importeren Importeren anders Clip in tijdlijn Video lagen Beeld en geluid los Afspelen Trimmer instellen Viewer instellen Workspaces Controls Clips inkorten Knippen In en uit punt Insert Aan de slag

Tekst, overgangen, effecten en geluid

Eigenlijk leer je in deel #1 genoeg om je video’s te kunnen bewerken. maar er is nog zoveel meer te ontdekken! In dit deel maak je kennis met tekst, vlakken, effecten, overgangen, animatie met keyframes en het regelen van je geluid.

Fade out Fade in Geluid regelen Geluid van een laag Animatie Animatie grafiek Tekst Gekleurd vlak Composit shot deel 1 Composit shot deel 2 Overgangen Effecten

Simpele praktische en pro tools.

In het laatste deel laat ik je een paar handige tips zien zoals het terughalen van je bestanden, sneller afspelen en professionele video bewerking gereedschappen. En natuurlijk ook hoe je een green screen effect in HitFilm maakt en meer!

Werken met Maskers Maskers 2 Exporteren Bestanden terug krijgen 3D Composite shot Omgekeerd afspelen Pre render Ripple Edit tool Slip edit tool Slide edit tool Snelheid aanpassen

Meer video bewerking tools: