Muziek maken op je computer. Dat is het korte antwoord maar daarmee doe ik geen recht aan Bandlab. Want de manier waarop je muziek maakt kan binnen de tool op veel verschillende manieren. Van eenvoudig tot zeer professioneel. Van online in je browser tot de software downloaden en installeren op je PC. Maar hoe dan ook binnen BandLap vind je ongelofelijk veel effecten, geluiden, loops, instrumenten en dat allemaal gratis en rechten vrij. Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden van BandLab:
De feed is het startpunt voor jouw digitaal muziek avonduur. Hier vindt je allemaal muziek van Bandlab artiesten die je gewoon gratis kan luisteren. Ook kan je er jouw eigen muziek plaatsen en reactie op krijgen. Linksboven zit het menu naar de andere Bandlab onderdelen.
Bij de Feed klik je op ‘Create’ om naar de online tool te gaan. Hier kan jij aan de slag met jouw vette track. Niet heel ingewikkeld en ook vindt je daar alle muziek, samples, loops en instrumenten. Onderin kan je allemaal effecten aan elkaar knopen.
Hier kan je een bestaande MP3 of Wav bestand slepen en vervolgens deze verbeteren. Masteren heet dat. Ik heb zelf nog niet uitgeprobeerd maar het ziet er veelbelovend uit.
Cakewalk is de tool van BandLab die jij kan downloaden en installeren. Deze is veel uitgebreider dan de online versie en dus zeer geschikt voor de professionele digitaal muziek maker. Ik heb er geen kaas van gegeten maar de tool ziet er indrukwekkend uit.
Alsof al die toffe gratis tools niet genoeg zijn, BandLab heeft ook een speciale omgeving voor in de klas. Als docent kan jij klassen aanmaken en leerlingen uitnodigen. Deze kunnen dan samen vette muziek maken en jij als docent kan het allemaal volgen.
Het is nog in béta, dus nog in ontwikkeling maar hier kan je jouw songtekst in zetten en BandLab maakt er een liedje van. Je kan kiezen voor verschillende stijlen en sferen. En van alles eraan aanpassen. Hoe het werkt? Met A.I. Artificial Intelligence. Een algorithme en zo. De toekomst is nu.
Het eerste voordeel is dat het 100% gratis is en rechten vrij. BandLab is ontzettend uitgebreid en het ziet er allemaal professioneel en modern uit. Maar het tofste is dat het niet één ding is maar jij als maker kan kiezen of je voor de meer eenvoudigere online versie gaat of voor Cakewalk. En er is een hele community van makers waar jij inspiratie kan vinden.
Met al dat moois komt wel het feit dat je een account moet aanmaken om de tools te kunnen gebruiken. Maar aan de andere kant is dat ook wel weer logisch want in dat account sla je jouw werk op en kan je real time met anderen samenwerken aan hetzelfde project. Eerlijk is eerlijk, ik heb nog niet genoeg tijd gestoken in BandLab om per onderdeel echt de voor of naderen te kunnen omschrijven maar van wat ik ervan gezien heb zijn dat meer voordelen dan nadelen.
BandLap draait vooral in je Browser dus dan maakt het niet uit of je laptop een tikkie brak is. Maar Cakewalk draait offline op je laptop en ik kan me voorstellen dat een dergelijk uitgebreid programma wel het nodige vraagt van je systeem. Multi – core processor en 8 GB is wel minimaal staat er op de site.
Het grootste voordeel van BandLab is dat het 100 % gratis is. Je kan er niet voor betalen. Er is geen pro versie. En geen addertje onder het gras. En bomvol muziek, geluiden, loops, effecten en wat al niet meer wat jij gewoon gratis mag gebruiken voor al je projecten. Ook je commerciële en helemaal rechten vrij. Best wel ongelofelijk eigenlijk. Zo kom je het niet vaak tegen.
BandLab gebruikt kost je dus geen cent maar toch zit er een heel team achter die de tools blijven verbeteren en weer nieuwe ontwikkelen. Ik heb gezocht maar ik heb niet kunnen ontdekken waar ze daar het budget voor vandaan halen. Ook vragen ze niet specifiek om geld of ontwikkelaars. Ik ga het ze eens vragen. Zodra ik het weet laat ik het jou weten.
Ik heb er nog geen training voor gemaakt maar ik ben wel op zoek gegaan naar anderen die dat wel hebben gedaan. En ik heb 2 video’s gevonden in het Nederlands. Bekijk ze eens hieronder. Ook in het Engels is er van alles te vinden over BandLab. Ook in de tools zelf via verschillende hulp functies.
Ik heb nog geen eigen 2D3D training gemaakt voor BandLab maar ik ben wel voor jou op zoek gegaan. Gelukkig heb ik 2 Nederlandstalige video’s gevonden die jou de basis uitleggen.
Ashton Music G Lodder