Deze tool zou eigenlijk veel geld moeten kosten, maar toch is het gratis! Teken je storyboard maar dan met heel veel gereedschappen om dat creatiever, sneller, leuker, beter en makkelijker te doen. Mijn handen jeuken om er een complete training over te maken want dat verdiend Storyboard 100%. Kijk zelf maar!
Breng je verhaal tot leven met Storyboarder! Jekan de tool direct gebruiken om een echte tekenfilm te maken. Of stel je wilt een film gaan maken. Dan ga je nadenken over de scenes en de shots. Die teken je in een storyboard. Een soort strip van je film. Maar waar een strip gewoon plaatjes zijn op papier kan je in storyboard nog veel meer! Ook als je niet van tekenen houd heeft storyboarder een 3D oplossing voor je… check hieronder een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden.
Je hebt 5 pennen en 1 gum tot je beschikking. Uiteraard kan je de kleur, doorzichtigheid en dikte instellen. Als je tekent met een tekentablet dan registreert Storyboarder ook de drukgevoeligheid. Hoe harder je drukt hoe dikker de lijn.
Dus die tekentools mogelijkheden zijn dik in orde! Met een tool als Krita kan je natuurlijk veel meer maar die is dan ook ingewikkelder. Storyboarder is vooral bedoeld als concept art tool. Maar toch kan je in de tool wel degelijk een volwaardige tekenfilm maken! Zeker als je ‘union skinning’ aanzet. Dat is een functie waarbij je de lijnen van het vorige plaatje een beetje op je nieuwe plaatje ziet zodat die als basis kan gebruiken.
Die plaatjes noemen ze boards in Storyboarder. Je kan er zo veel aanmaken als je wilt. Ze krijgen allemaal een nummer maar zeker in grotere projecten kan je zo ook in secties indelen. Bijvoordeel elke scéne 1 sectie. En elk shot 1 board. Naast de tekening van elk board kan je ook dialoog en aantekeningen typen.
Ik promoot niet de dure software van Adobe maar toch moet ik melden dat je met één klik je afbeelding naar photoshop kan sturen, daar bewerken en met een druk op de knop weer terug naar storyboarder. Knap!
Maar plaatjes zijn maar plaatjes. Terwijl een film bewegend beeld is. Daarbij is tijd en tempo heel belangrijk. Het ene shot laat je langer in beeld dan het andere. Gelukkig kan je de lengte van elk plaatje instellen. Gewoon door het aantal frame’s of seconden in te typen. Maar je kan ook switchen naar de tijdlijn en de board gewoon langer of kortere slepen. Zo kan jij de tijd en tempo van je film of tekenfilm aanpassen.
Maar wat als je helemaal niet van tekenen houdt? Dan nog is Storyboarder helemaal voor jou. Want met de shot generator laat je Storyboarder het werk doen. Hoe dat werkt? Typ bijvoorbeeld: ‘medium shot male’ en je krijgt een schets van een medium shot van een man figuur. Dubbelklik en hoppa die komt in je storyboard terecht. En dat niet alleen, ook allemaal houdingen en wat al niet meer… super slim bedacht!
Maar daar blijft het niet bij want die 3D personen en objecten kan jij in een 3D wereld zetten, poseren, via de camera bekijken en dergelijke. Ben je tevreden over het shot met een klik zet je het plaatje in je bord en kan je daar eventueel nog wat bij tekenen. Maar wat dacht je van je wereld in 3D bekijken met een VR bril. Zelfs dat is mogelijk.
Hou je niet van digitaal gedoe tijdens de start van je creatief proces? Kan je het gevoel van potlood op papier niet missen? Ook daar heeft storyboarder aan gedacht. Print je storyboard uit, teken de plaatjes op het papier, maak er een foto van en via de QR code komen al je tekeningen toch in storyboarder terecht. Voeg daar dan de dialoog, aantekeningen aan toe. Pas de timing aan in de tijdlijn en hoppa je storyboard is klaar.
Jouw storyboard kan op heel veel manieren uit storyboarder komen. Als een mooie .pdf met alle plaatjes, dialogen, aantekeningen en info erbij. Direct printbaar op A4. Of wat dacht je van een .gif afbeelding. Zelf direct exporteren naar video editing software is mogelijk. Of gewoon als filmpje. Kortom, WonderUnit heeft aan alles gedacht.
Het is eenvoudig en toch best wel uitgebreid. De makers hebben er goed over nagedacht. Als je kan tekenen kan je helemaal los met schetsen. Maar als je daar minder van bent kan je in 3D aan de slag en zo toch je verhaal vertellen. En nogmaals, zonder dat het allemaal heel ingewikkeld wordt. De manier van werken in Storyboarder is intuïtief en de tool ziet er modern uit. Gewoon modern grijs met heldere icoontjes. Voor heel veel functies zijn er ook handige toetsenbord combinaties. En wat dacht je van gewoon tekenen op papier, een foto maken en hoppa je storyboard staat automatisch in Storyboarder!
Voor zo’n fijne tool zou ik eigenlijk geen nadelen willen bedenken maar als ik dan toch eerlijk moet zijn, het is wel eens voorgekomen dat tijdens het tekenen hij opeens crashte. Maar gelukkig slaat Storyboarder altijd alles automatisch op zodat je nooit veel werk kwijt bent.
Hoewel je heel erg veel kan met Storyboarder is het echt niet moeilijk. Gewoon een digitale pen pakken en tekenen maar. Nu kan tekenen best moeilijk zijn. Maar jij bepaalt of je gewoon beetje schetst of als Rembrand tekeer gaat. Hou je niet van tekenen dan is de shot generator iets voor jou.
In 3D kan jij er personen, objecten, lampen en dingen als wind en regen toevoegen. Die personen kan je door op de stippen te klikken in een positie zetten. Heb je jouw shot bepaald, druk op een knop en het plaatje komt in je storyboard te staan. Ook de rest van de tools is eenvoudig en zonder dikke training heb je snel door hoe alles werkt. Maar om jullie op weg te helpen zou een eigen Maakiets media geen kwaad kunnen. Zodra tijd en prioriteit het toelaten ga ik ermee aan de slag!
Je kan Storyboarder downloaden en installeren op je laptop, voor windows, apple en linux. En ja ook op minder goede laptops draait Storyboarder goed. Je kan zelfs instellen in de eigenschappen dat de tool daar rekening mee moet houden en minder van je laptop vraagt.
Storyboarder word gemaakt door Wonderunit. Een animatie studio die geloofd in gratis software. Die digitale creativiteit willen aanmoedigen en niet gebruiken om er zo veel mogelijk geld mee te verdienen. Wonderunit wil gewoon dat er goede verhalen worden verteld. Dikke pluim voor hun!
Als je jouw storyboard klaar hebt is het tijd om die camera te pakken en te gaan filmen. Tegenwoordig kom je een heel eind met de camera van je telefoon. Maar toch moet je wel opletten want ook lijkt het allemaal zo makkelijk toch kan ik je een paar tips geven. Tips die uiteindelijk een veel betere film gaan opleveren. Bekijk hiernaast mijn 15 minuten Masterclass ‘Filmen met je mobiel’ en / of klik op je knop hieronder en ga naar de pagina met daar alle tips onder elkaar zodat jij kan kiezen wat je wilt zien. Zet hem op!
Film maken met je mobielCheck deze edit tools, van het zeer uitgebreide Hitfilm tot het meer eenvoudige ‘ff snel op je mobiel’ Adobe Rush.