Met Krita kan jij net zo tekenen en schilderen als je dat op papier zou doen. Helemaal als je in het bezit bent van een drukgevoelige pen. Ook kan je er foto’s in bewerken. Je kan werken met vectoren of pixels en dat allemaal in lagen. Een professioneel programma en zeer veel creatieve kunstzinnige mogelijkheden. Ik laat het je zien in 1,5 min of kijk het 2de filmpje voor meer info.
Met Krita kan je digitaal tekenen op je PC. Het heeft dus fantastische brushes en tools. En je kan werken in lagen. Omdat je technieken en principes aan kan leren die betaalde software als Photoshop ook gebruiken. Ik ben er eens goed ingedoken en een oude kindertekening van mij nog een keer dunnetjes overgedaan maar dan in Krita. En check hieronder meer Krita kunstwerken, ook van een leerling van me, Eli Yildrim. Als je digtiaal tekenen serieus wilt nemen heb je wel een teken tablet en pen nodig. Die heeft geen inkt maar registreert wel hoe hard je met je pen op de tablet drukt. Die druk kan je dan gebruiken voor allemaal eigenschappen van je penseel. Denk aan dikte, doorzichtigheid, kleur, en nog veel meer.
Klik HIER voor mijn Lucky Luke Speed Paint in Krita.
Krita is enorm krachtig. Je kan een goede discussie voeren of het zelfs beter is dan betaalde software. De manier waarop je digitaal aan het tekenen bent is professioneel. De penselen kan je met ongelofelijk veel instellingen helemaal maken zoals jij het wilt Ze reageren op elkaar alsof je echt op papier aan het tekenen bent. Je kan werken met lagen, die lagen ook weer indelen in groepen en de inhoud van je laag schalen, draaien en nog veel meer. Als je op TAB drukt dan verdwijnen alle knoppen en menu’s en zie je alleen maar je canvas. Klik rechts en dan krijg je een soort wiel met alleen basis dingen. Super goed bedacht. En dat voor een Open Source gratis tool. Indrukwekkend.
Met al die mogelijkheden kan het niet anders dat je een tool krijgt met een hoop knoppen en instellingen. Je hebt zo een brush gepakt en kan aan de slag met tekenen. Maar wil je er echt verder mee dan zal je er toch tijd in moeten steken om het te leren. Maar dat is de moeite meer dan waard omdat je jezelf wel professionele digitale tekenkunsten aanleert. Krita ziet er niet al te modern uit maar de makers van Krita brengen redelijk vaak een update uit dus de ontwikkeling staat niet stil. Verder ben ik niet zo’n fan van werken met tekst in Krita. Daar is Gimp veel beter in. Maar in Gimp kan je bij lange na niet zo goed tekenen als in Krita.
Krita is een gratis open source programma dat je dus zo kan downloaden en installeren. Je hoeft er zelfs niet eerst een account voor te maken. Er is dus niet een pro versie waar je voor moet betalen als je meer functies wilt hebben. Ook geen watermerk of anderen nare verassingen.
Het is ontwikkeld door enthousiastelingen en over de jaren heen steeds weer verbeterd door programmeurs en kunstenaars. Ook is er een Krita foundation opgericht die sponsoren aantrekt. met dat geld kunnen programmeurs worden ingehuurd om het programma te verbeteren. Krita 5 is net online gegaan en die ziet er weer veel beter uit. Met nog weer betere olie en water brushes.
Met Krita werk je op bijna dezelfde manier als dure betaalde teken software. Denk aan werken in lagen, handige sneltoetsen en te gekke penselen die realistisch op elkaar reageren. Investeer de tijd om Krita te leren en je investeert in je eigen digitale teken skills. Ga je later een opleiding doen of werken bij een bedrijf die een ander programma gebruikt dan heb je de technieken al eigen gemaakt en is de overstap zo gemaakt.
Ik heb een vijfdelige training serie gemaakt die jou de basis van Krita laat zien:
Veel digitaal teken plezier!
Lucky Luke speed paint in Krita
Vroeger tekende ik altijd de voorkanten van strips na. Daar kon ik dagen mee zoet zijn. Ook al nader ik nu de 40, je bent nooit te oud voor strips en tekenen. Daarom heb ik het nog eens gedaan en dan ook in Krita. Echt heerlijk. Zet een muziekje aan en tekenen maar.
Mix en match dieren
Ook kan je met Krita heel goed foto’s bewerken en te gekke dingen mee doen. Wat dacht je van het combineren van 2 totaal verschillende dieren?
In 5 delen ontdek jij de basis van Krita.