Huh! Koken?
Wat heeft koken in de keuken met digitale tools en software te maken? Ik hoor het je denken! Je hebt gelijk, eigenlijk helemaal niets. 😜
Het zit zo: ik ben docent Dienstverlening en Producten op TalentStad Beroepscollege in Zwolle. Dat is een praktijk richting binnen het VMBO Basis en Kader onderwijs. Eén van de vakken is ‘activiteit organiseren voor een opdrachtgever’ en daarbinnen is koken in een professionele keuken een groot onderdeel. Mijn leerlingen moeten een drie gangen diner kunnen maken. En dat ook nog binnen een bepaalde tijd en op een hygiënische manier. Eigenlijk zoals het in een restaurant ook gaat.
Voor MK Educatie heb ik deze serie video’s gemaakt waarin ik uitleg hoe je dat allemaal handig, snel en schoon aanpakt in de keuken. Deze video’s mag ik voor iedereen gratis op de site en Maakiets YouTube kanaal zetten. Zo kan iedereen gratis leren hoe je een gerecht kookt en bakt in een professionele keuken.
Koken moeten we allemaal. Je kan niet altijd thuisbezorgd.nl inschakelen. Misschien heb jij helemaal geen plannen om later full-time kok te worden, het is gewoon super handig om te weten hoe jij je eigen maaltijd maakt in de keuken. In deze lessenserie laat ik jou zien hoe je snel en makkelijk en hygiënisch een gerecht bereid:
Klaar? Bakken maar!
Laat ik beginnen bij het begin. Wat moet je allemaal doen voordat je kan beginnen met koken? Natuurlijk weet je dat je jouw jas en tas niet mee hoeft te nemen in de keuken. Die heb je niet nodig voor het koken. Maar wat dacht je van je werkplek checken? Is alles er wat je nodig hebt? Kijk de video voor alle ‘dit moet je doen voordat je kan beginnen’ tips!
Als ik thuis ga koken begin ik altijd te laat en is mijn aanrecht een regelrechte ramp. Ik denk er niet zo veel bij na en doe maar wat. In een restaurant is het natuurlijk andere koek. Als er veel gasten zijn moet je samen een geoliede machine zijn om alle gerechten op de juiste tijd te kunnen serveren.
Ook als jij als D&P en Z&W leerlingen examen in de keuken moet doen kan je maar beter je koppie erbij houden. In deze video ga ik je dat laten zien, vooral het goed lezen van je recept en het plannen van wanneer je wat gaat doen.
Nu alle voorbereidingen gedaan zijn is het tijd om echt aan de slag te gaan met koken en bakken. En nee, dat betekend niet gelijk het vuur, inductie of elektra aanslingeren. Als je jezelf houd aan de tips die ik je laat zien in deze video blijf je rustig, geconcentreerd en efficiënt bezig. Bijvoorbeeld, ga niet voor elk ingrediënt apart heen en weer lopen. Dat kost allemaal veel teveel tijd. Kijk goed naar wat bij elkaar in kan. Was je handen als je aan vlees hebt gezeten, en ruim tussendoor eens een keer op.
Ik weet het, geen %^&($ aan. Opruimen en afwassen. Ik heb thuis 3 vaatwassers! Namelijk mijn drie kinderen. 😜Want nee we hebben geen vaatwasser. Die kost veel teveel energie en eigenlijk vind ik dat ze gewoon moeten meehelpen in de klussen die er nu eenmaal gedaan moeten worden.
Hebben jullie een vaatwasser thuis? Nou, tijdens je examen onderdeel A van D&P moet je toch echt zelf de boel schoonmaken. Op de goede manier en in de juiste volgorde en ook nog binnen de tijd. Beter kijk je deze video en ga je ook thuis maar eens oefenen. Daar zullen je ouders maar wat blij mee zijn.
Kwak jij je eten op je bord, voeten op tafel en de TV aan? Af en toe mag dat best hoor maar dat is niet zoals het in restaurant gaat natuurlijk. Serveren en opdienen is een belangrijk onderdeel van het hele koken in de keuken gebeuren. Maar het hangt natuurlijk wel af van voor welk evenement, feestje of gelegenheid je jouw gerechten maakt. Een sjiek diner of een kinderfeestje?
Hoe dan ook, in deze video leg ik jou de officiële regels uit van hoe je bestek hoort te liggen. Dat zijn er best veel maar ik leer jou een handig ezelsbruggetje.
Moet je daar een video over kijken? Serieus? Nou…ja! Want met een beetje floppie flap hatsalfats worden jouw handen niet schoon. Als ons die corona pandemie iets geleerd heeft is het dat wel. En je moet er toch niet aan denken dat je de snotjes van de kok opeet… blech! In deze video laat ik je zien hoe jij je hand grondig wast.
Niet elke keuken is hetzelfde. Ik hou ervan in mijn eigen keuken te koken want dan weet ik precies waar alles staat en hoort te staan. In de keuken van jouw school staat alles op een andere plek. Daarom is het een goede zaak eens goed te checken wat er allemaal is in de keuken, waar het voor wordt gebruikt en waar het hoort te liggen. Dat laatste kan ik je niet vertellen, dat is in elke keuken weer anderen. Maar die eerste twee punten laat ik je in deze video zien. Wist je dat er allemaal verschillende kleuren snijplanken zijn? Weet je welke kleur waarvoor is? Heb jij die thuis ook?
Snufje meer of minder, grammetje erbij of toch niet, in je recept staat precies hoeveel je van alles moet gebruiken. Vaak in eetlepel of theelepel of – en dat is veel nauwkeuriger – in grammen. Daarvoor heb je wel een weegschaal nodig. In deze video laat ik je zien hoe dat ding werkt.
Dit is het belangrijkste stuk gereedschap van de keuken: het koksmes. Vroeger sneed ik alles met een klein aardappel schilmesje. Nu niet meer! Met een koksmes gaat snijden zoveel sneller! Pas wel op dat je niet in je vingers snijd. Ik laat je in deze video de ‘kattenklauw’ techniek zien waarmee je dat kan voorkomen.
De meeste leerlingen die bij mij voor het eerst in de keuken komen hebben er nog nooit van gehoord. Een dunschiller. Een beetje gek ding die je op een bepaalde manier niet vasthouden en gebruiken. In deze video laat ik het je zien. Het resultaat is dat je hele dunne plakjes kan snijden, heel handig om snel aardappels te schillen of de droge buitenkant van wortels te halen
In de vorige video’s  ben je er al een paar tegengekomen en nu is het dus de hoogste tijd om ook die sjieke namen die erbij horen te leren: chinoise, brunoise en julienne. Of gewoon hakken. Dat is ook een snijtechniek maar die klinkt veel minder sjiek. Maar is wel leuk. Gewoon erop los snijden. Nou ja, ook daar heb ik een goede tip voor. Kijken dus deze video!
We zullen niet naar de mening van de kip vragen en dat lukt sowieso toch niet meer. Beter gaan we ervoor zorgen dat we het vlees goed gaan verwerken in het gerecht. Gewoon snijden en bakken toch? Hoe moeilijk kan dat zijn? Nou…dat misschien niet persé maar waar je heel erg goed op moet letten is dat je jouw gasten niet gaat besmetten met salmonella bacteriën. Zorg direct voor schone handen en mes nadat je met kip hebt gewerkt.
Oké, jij hebt het hele recept gevolgd, alle ingrediënt met je juiste hoeveelheden gebruikt. Klaar toch? Nou…beter ga je even checken wat jij je gasten voorzet. Kan het toch nog een tikkie zout of beetje peper gebruiken? Proeven dus! Maar steek niet zomaar de lepel in je pan, proeven en weer terug voor hapje nummer twee. Dat is ranzig! In deze video laat ik je een betere methode zien.
Leuk hoor al die korte video’s, maar hoe pak je dat nu stap voor stap achter elkaar aan? Hoe maak je vanaf begin een compleet recept? In deze video laat ik je zien hoe je een pasta gerecht maakt van het allereerste begin – handen wassen en schort omdoen – tot het einde – serveren met een groen blaadje basilicum.