Film maken

Film maken met je mobiel..

Het kan! Want denk er even over na: wat is de beste camera? De duurste? De grootste? Nee. De beste camera is de camera die je hebt. En 9 van de 10 keer zit die in je broekzak. Dus haal hem eruit en druk op die grote rode knop.

Makkelijk toch? Nou…ja. Maar ik kan je wel vertellen dat je film er wel beter van wordt als je er iets beter over nadenkt. Welk verhaal ga je vertellen? Hoe maak je toffe beelden en hoe kan je die aan elkaar knippen en plakken?

In mijn masterclass ‘Filmen met je mobiel’ vertel ik je er alles over en neem ik je stap voor stap mee van idee naar montage. Gewoon op je mobiel en met eenvoudige middelen. #maakiets!

Speciaal voor alle docenten heb ik een LessonUp les gemaakt bij de Masterclass. En nee daarin komen niet alle tips naar voren maar nét die paar die je gewoon moet weten en dus ff met je klas moet bespreken. Klik op de knop en ga naar de les in LessonUp.

Naar de LessonUp les
Bart Valkenier

Film leraar van het jaar.

Ik ben de filmleraar van het jaar 2020. Netwerk Film Educatie organiseert elk jaar een verkiezing waarbij ze op zoek gaan naar dé docent die film kijken en maken in zijn klas en daarbuiten op de eerste plek zet. En in 2020 was ik dat, een hele eer!

Waarom heb ik gewonnen? Mede door de site waar jij nu naar zit te kijken! Maakiets media maakt filmen toegankelijk voor iedereen omdat ik de drempel van taal en geld laat verdwijnen. Scrol ff naar beneden en ontdek allemaal gratis software waarmee jij die epische film mee kan maken. Of ff snel een filmpje in elkaar kan zetten!

Nertwerk Film Educatie
Vertel je verhaal

Vertel je verhaal…

Het eerste wat je moet doen is je mobiel even wegleggen. Ja echt. Want hoe graag je ook op die rec knop drukt, je moet eerst gaan nadenken wat je gaat maken en voor wie. Stel jezelf dus deze 2 vragen

  1. Voor wie maak je de video?
  2. Hoe ga je jouw verhaal vertellen?

Hoe pak je dat aan? Tja dat kan op meerdere manieren. De meest uitgebreide is dat je een script schrijft. Zeg maar tekst op papier van alles wat er in de film komt en alles erbij wat je gaat zeggen. Of als je een film maakt, wat er te zien is in de scenes en de tekst van de acteurs, de dialoog. Maar je kan ook lekker tekenen en alle shots uit tekenen in een storyboard. Klik op de knop hieronder voor meer over deze toffe tool!

Vind je dat allemaal teveel werk? Maak eerst gewoon een lijstje van alle shots die in je film gaan komen en streep ze tijdens de opname af. Dat helpt al heel erg omdat je vooraf nadenkt over je film.

storyboarder Vertel je verhaal
auto cue

Presenteren, vloggen, praten voor de camera…

Maak je een vlog? Wil je iets presenteren? Of uitleggen? Zodra je op rec drukt ben je jouw tekst kwijt, ga je euhm, en ah zeggen. Ga je twijfelen en ploeteren totdat je denkt ‘laat maar’ en je stopt ermee. Of je kletst een eind in het rond en gaat later er zwaar in knippen waardoor je van die springende hoofden krijgt waar YouTube vol mee staat.

Dat kan beter, gebruik een Auto Cue! Of in het Nederlands een Telepromter. Dat is een app op je telefoon die de tekst die je wil zeggen door scrolt en die jij gewoon kan voorlezen. De tekst wordt niet opgenomen maar jij natuurlijk wel. Daarvoor gebruik je dus wel de mindere front camera van je mobiel maar ja… geen gestotter meer! En omdat je vooraf heel goed nadenkt over je tekst zal je video ook beter en korter worden. Maar dan nog moet je wel een beetje enthousiast praten en doen alsof je het niet aan het voorlezen bent.

Ik heb een speciale auto cue gemaakt voor mijn grote video camera. Met mijn 3D printer! Want een professionele telepromter kost nogal wat maar deze dus bijna niets. Check het filmpje dan laat ik het je zien en en zodra tijd het toelaat vertel ik je er meer over op de Maakiets media Print pagina.

Mijn zelfbouw telepromter Praten voor de camera
Maak het mooi

Maak het mooi! – deel 1

Nu je weet wat je wilt gaan zeggen, doen, maken, laten zien in de video is het zaak dat er zo mooi mogelijk op te krijgen. Natuurlijk heeft een oudere, goedkopere mobiel een minder goede camera dan een dikke vette dure nieuwe. Maar laat je niet tegenhouden door de techniek. Mijn tips gelden voor alle camera’s van alle mobiels. Komen ze:

4. Op welk apparaat gaat jouw film bekeken worden?

Dus ga jij je mobiel horizontaal of verticaal houden. Als je verticaal gaat filmen en je kijkt de film op je laptop, dus een horizontaal scherm, dan krijg je van die lelijke zwarte randen ernaast. pfff lelijk

5. Resolutie en FPS

Resolutie is het aantal pixels van je video en FPS het aantal beeldjes per seconde. Hoe meer hoe beter maar dan krijg je ook grotere bestanden om later te bewerken. Ga gewoon lekker voor 1080 en 25 fps. Dan zit je wel goed.

5-2. Welke app ga je gebruiken?

Ga je voor de standaard video app op je telefoon of heb je toch doe paar euro over voor een app die toch wat meer kan? ProCamera koop je voor een tientje en ja dat is niet gratis maar op de prijs van een gemiddelde mobiel is een tientje niets. En dan heb je wel een app die veel meer kan. Je ziet het geluid in beeld en andere handige instellingen.

Maak het mooi 1 horizontaal of verticaal? 2 resolutie en FPS 3 welke app ga je gebruiken
vinger bij mobiel

Maak het mooi! – deel 2

6. Scherpte en licht

Dat zijn 2 heel belangrijke zaken die je film maken of breken. Waar stel je op scherp en wat ga je met het licht doen? In ProCamera kan je het punt waarop je scherpstelt en het punt waarop je de belichting aanpast onafhankelijk van elkaar instellen. Zo dat was een lange zin… Beter laat ik het je even zien, druk op de knop hieronder!

6-2. Sluitertijd, lichtgevoeligheid en diafragma

Dat zijn dé drie die bepalen hoe donker of licht jouw film gaat worden. Standaard gaat dat allemaal automatisch maar toch goed om te weten wat die 3 zijn en wat ze doen. Teveel om in 2 zinnen uit te leggen dus beter kijk je ff de video.

7. Witbalans en filters

Blijf ff van die filters af die standaard in je camera app zitten. Beter film je zonder filter zodat je later in de montage pas gaat beslissen of een fancy kleurtje echt iets toevoegt aan je verhaal. Als je al ermee heb gefilmd kan je die niet meer weghalen. En die filters hebben te maken met je witbalans. Maar dat is voor een andere video…

8. Achtergrond

En los van al die techniek… wat is er nog meer te zien in het shot? Check de achtergrond. Zorg ervoor dat die past bij wat je aan het filmen bent en nog beter dat die past bij het grotere geheel en doel van de film.

Maak het mooi 4 scherpte en licht 5 licht en donker 6 filters en witbalans 7 check de achtergrond
mijn hoofd in de wereld

Maak het mooi! – deel 3

Jouw hoofd, ogen en nek kan alle kanten op bewegen en je ziet de wereld ook nog eens in 3D. Jouw camera heeft dat allemaal niet en het scherm waarop je een video bekijken ook niet. Die heeft een dikke vette rand. Een kader noem je dat. En dat is niet erg, je kan juist dat kader gebruiken om je verhaal te vetellen. Hoe? Op 3 manieren.

9. Beeldkader

Dat wil zeggen hoe dichtbij is de camera t.o.v. het onderwerp. Daar zijn allemaal officiële termen voor zoals long shot, medium shot of het welbekende close up. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je ze afwisselt, dat maakt je film stukken interessanter.

10. Standpunt 

Los van hoe ver de camera is, standpunt gaat over de hoek van de camera. Als je iemand van boven filmt dan lijkt die klein en kwetsbaar. Film je van onderen dan lijkt iemand juist groot en stoer.

11. Compositie

Daar kan je ook dikke boeken over volschrijven. Maar het komt erop neer dat je goed moet nadenken waar in het kader je jouw onderwerp neerzet. Pas op met zomaar alles in het midden neerzetten, beter zet je iets meer op zij, op een derde.

 

De 3 bij elkaar 9 beeldkader 10 standpunt 11 compositie
schep gimbal

Steady met een schep!

– Maak het mooi deel 4

Of iets anders zwaars. Hoe dan ook, zo’n mobiel is gemaakt om in je hand en je broekzak te passen. Hoe minder die weegt hoe beter. Maar helaas is dat voor filmen juist minder handig. Want probeer maar eens langere tijd tijdens het opnemen je mobiel heel stil te houden. Dat lukt je echt niet. Resultaat? Schokkerige beelden. En helemaal als je gaat rennen, dan is het resultaat helemaal niet om aan te zien.

Natuurlijk zijn daar dure oplossingen voor zoals een gimbal, een apparaat met motoren erin die je beweging tegengaan en het resultaat zijn hele stabiele beelden. Gelukkig kom je met een zware schep ook een heel eind. Geloof je dat niet? Klik op die knop hieronder en ik laat het je zien.

Stabiel met een schep
telefoon mic

Vergeet het geluid niet!

– Maak het mooi deel 5

Het beeld van de camera is vaker veel beter dan het geluid. De microfoon van je  mobiel pakt al het geluid in de omgeving op. Eigenlijk wil je alleen het geluid van jouw stem en niet die van de wind, de kat of wat dan ook. Eigenlijk kan je niet zo veel verbeteren aan die standaard microfoon, het is gewoon goed om te weten wat die wel en niet kan. Maar hier een paar tips:

  1. Neem achteraf een voice over op en zet die later onder je film
  2. Gebruik 2 mobiels, 1 voor filmen en 1 voor het geluid dichterbij opnemen
  3. Als je het geld ervoor over hebt, er bestaan toffe telefoon richt microfoons
  4. Of zelfs van die kleine mics die je op je kleren kan vastmaken
Het geluid
maak het strak

Maak het strak!

Je hebt je beelden op je telefoon staan en nu? Tijd om er een film van te maken. Alle goede stukjes achter elkaar zetten in de juiste volgorde met geluid, muziek en effecten erbij. Oftewel de montage, ook wel editen genoemd.

14- Op je mobiel of je PC?

Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Op de PC heb je veel meer mogelijkheden maar dan moet je wel de bestanden naar die PC overzetten. Als je op je mobiel gaat editen hoeft dat niet maar heb je minder mogelijkheden. Voor grote projecten zou ik voor de PC kiezen en voor kleinere, snellere je mobiel

15- Welke app?

Ik zou kiezen voor iMovie als je een iPhone hebt of voor Adobe Rush die is ook voor Andriod en (persoonlijke mening) beter dan iMovie. Check de programma slider onderaan deze pagina voor alle edit tools! Van makkelijk tot zeer professioneel.

16- Montage tips!

Tja… dat zijn er teveel om in dit stukje tekst te kunnen vatten. In de toekomst ga ik daar een aparte pagina voor maken. Maar klik ff op de knop en ik geef je alvast in de video een paar basis tips.

  • Snelle shots of langzamer?
  • Het kan altijd korter
  • Mix ge geluid en muziek goed
  • Slaap er een nachtje over!
Maak het strak

Handige Film Tips en Tools

Klik op de knop hieronder en download mijn handige film tips en tools PDF overzicht.

Eigenlijk moet ik aan de slag om ze allemaal beter op deze pagina te zetten maar daar is het nog niet van gekomen. Voor kan jij deze PDF downloaden en snel via de linkjes doorklikken.

Maakiets!

 

Download hem hier!

Software en apps