Fusion360

Fusion360

Mogelijkheden Moeilijkheid

Bedenk, ontwerp en maak in 3D

Ben jij in voor een uitdaging? Wil jij jouw eigen apparaten ontwerpen en bouwen? Ben je student of docent? Dan is Fusion360 voor jou. Professioneel ontwerpen in 3D. Ontwerpen op nog minder dan een millimeter nauwkeuring. En wat dacht je van realistische simulaties die jou laten zien wanneer er iets breekt of smelt of ontploft… nou ja die laatste weet ik niet maar in ieder geval Fusion360 is echt een pro tool dus niet makkelijk. Je zult het wel moeten leren.

Professioneel ontwerpen in 3D

  • Zeer professioneel
  • Heel veel mogelijkheden
  • Modern uiterlijk
Duim omlaag
  • Alleen gratis voor studenten en docenten
  • Ingewikkeld voor de beginneling

Wat kan je met Fusion360?

Jouw ogen, nek en lijf draaien alle kanten op. Want we leven in een 3D wereld, 360 graden dus. Ontmoet Fusion 360. In die wereld zijn allemaal producten, apparaten en alledaagse gebruiksvoorwerpen. Van allemaal soorten materialen. Tegenwoordig worden steeds meer van dat soort dingen bedacht en ontworpen op een computer. In 3D dus in een tool als Fusion 360. Zodat ze later door dure machines in massa productie gemaakt kunnen worden. Maar nu kan jij ook zelf aan de slag met jouw ontwerpen. Wat je maar bedenkt je kan het maken in Fusion 360. En dan 3D printen, frezen, laseren noem het maar op. En wat dacht je van vooraf testen of dat stukie, die verbinding van dat materiaal met die dikte wel sterk genoeg is? Fusion zoekt het voor je uit.

Fusion 360 mdeling

3D ontwerpen en modellen maken.

Met Fusion 360 kan jij op verschillende manieren aan de slag om in 3D jouw modellen te maken:

  • Freeform
  • Parametric
  • Plaat metaal
  • Direct
  • Oppervlakte
  • Mesh

Jij wilt weten wat het verschil is? Nou euhm… ik heb wel een idee maar ik ben geen expert. Wellicht ga ik op zoek naar iemand die dat wel is en dan ga dat allemaal eens netjes onder elkaar zetten. Of misschien lees jij dit en ben jij die expert, laat het me weten en help mee deze Fusion 360 pagina nog beter te krijgen.

Fusion pcb

Elektronica en PCB ontwerpen.

PCD staat voor Programmable Control Board. Oftewel in het Nederlands programmeerbare controle bord. Je weet wel van die groene platte platen met allemaal andere dingetjes erop en ertussen allemaal verbindingen. De wereld kan niet zonder ze en nu kan jij ze zelf maken. Begin met de basis, bedenk welke weerstanden, lampjes, condensators, transistors en wat al niet meer er op moeten komen en hoe je die logisch met elkaar kan verbinden.

Fusion 360 cad cam

CAD + CAM frezen.

Met frezen haal je materiaal weg uit een bestaand blok. Anders dan bij 3D printen waar je juist materiaal toevoegt aan je ontwerp. Zo’n frees machine heeft een draaiende kop met een soort boor eraan. Dat kunnen allemaal soorten boren zijn  en die kop kan over meerdere assen bewegen. Die machine moet worden aangestuurd door software en in Fusion360 kan jij dat allemaal inregelen.

Fusion 360 testen

Is het allemaal sterk genoeg?

Voordat je de frees machine of 3D printer aanzet wil je wel weten of jouw ontwerp wel sterk genoeg is. Kan dit onderdeel de druk aan? Of bestaat er een kans die die ergens anders gaat knappen? Fusion 360 kan het allemaal digitaal voor je uitzoeken. Groen is veilig, oranje rood is natuurlijk oppassen.

Fusion 360 renderen

Laat je ontwerpen schitteren.

Klaar? Laat jouw ontwerp schitteren in een realistische 3D render of een strakke tekening op papier. Met een lijst van alle onderdelen, aantekeningen en de maten erbij. Op een manier zoals het officieel hoort met dat soort 2D tekeningen van onderdelen en machines.

Voordelen

Het grote voordeel van Fusion360 is dat jij een ongelofelijk professionele software kan gebruiken en op een manier jouw producten kan ontwerpen die ook gebruikt wordt in de echte wereld. Het zit tjokvol functies, knoppen, menu’s en manieren om te werken en voor zover ik het kan inschatten ook allemaal op een handige manier geplaatst en bedacht. Fusion360 ziet er modern uit en wordt geregeld geüpdatet.

Duim omlaag Nadelen

Als je geen docent of student bent heb je pech en moet je betalen om Fusion360 te gebruiken. Dat is een nadeel maar ja, er zijn zoveel studenten en docenten dus vind ik dat de tool wel een plek verdient hier op 2d3d.gratis. En ander nadeel is dat Fusion360 niet makkelijk is voor de beginner. Ik heb al behoorlijk wat ervaring met 3D software zoals Blender maar als ik iets wil maken met Fusion zal ik ook op zoek moeten gaan naar training. Maar dit nadeel is een half nadeel want bij een dergelijk uitgebreid programma hoort nu eenmaal die leercurve.

Gratis – voor studenten en docenten

Gratis met een *. En dat *  is dat het alleen gratis is als jij een student of docent bent. Je moet aantonen dat jij op een school zit en dan kan je het downloaden. Anders moet je betalen. Andere 3D software met vergelijkbare functies is schreeuwend duur dus eigenlijk is het wel tof dat de makers Fusion360 toch gratis houden voor het onderwijs.

De makers

Fusion360 wordt gemaakt door AutoDesk. Een heel groot wereldwijd bedrijf die veel soorten betaalde software ontwikkeld. Ook 3D tools zoals Maya en 3DS Max. Dat zijn de dure tegenhangers van het gratis Blender. Toch houden ze Fusion360 gratis voor het onderwijs. Super tof. Dat zou Adobe ook moeten doen met hun software. Ik weet het, als student kan je dat ook voor iets meer dan €10,- per maand krijgen maar AutoDesk kiest ervoor de tool helemaal gratis te houden voor het onderwijs. Goed zo AutoDesk!

Fusion 360 leren

Ik ben zelf geen expert in Fusion360 maar ik heb even gezocht en voor jou een toffe Nederlandstalige cursus gevonden van ‘The Practical Engineer’. In 8 video’s leg hij de basis uit van Fusion360. Veel kijk en ontwerp plezier!

 

Fusion360 training in het Nederlands

Emiel van ‘The Practical Engineer” laat jou zien hoe Fusion360 in elkaar steekt. In 9 video’s die erg prettig te volgen zijn. Een goede start!

Neem ook eens een kijkje op zijn website met daar een leuke blog over ontwerpen en meer.

Bekijk de playlist op YT The Practical Engineer

Meer 3D ontwerp tools?